Berlingske Business

Så meget koster skatteudspil på boliglånet

colourbox1030227_artikel_og_teaser_615_x_339.jpg
Det giver en alvorlig ekstra regning for boligejere, hvis regeringen vælger at skære i fradraget for renter på lån. Foto:

Hvis rentefradraget bliver beskåret, som beskrevet i de første oplysninger om et kommende skatteudspil, så stiger den årlige ydelse på et boliglån kraftigt.

Isoleret set kan det let give boligejere med et stort lån i boligen en ekstra regning på 10-15.000 kroner, hvis regeringen vælger at beskære rentefradraget på lån for at finansiere en lettelse i indkomstskatten.

Det er ifølge Børsen en del af det udspil, som Skattekommissionen kommer med om et par uger.

BRF Kredit har for Dinepenge.dk regnet på konsekvensen for en boligejer med et lån på henholdsvis en, to og tre millioner kroner. Og den isolerede regning bliver på henholdsvis godt 5.000 kroner, 10.582 kroner og 15.861 kroner årligt, hvis der er tale om et fastforrentet lån med afdrag og en pålydende rente på seks procent.

Der er desuden regnet på konsekvensen for første års ydelse, hvor rentebyrden er størst og fradraget dermed højest i lånets løbetid.

Samlet skal beskæringen af fradragsretten for boligejere indbringe ni milliarder kroner ved at nedsætte fradragsretten til 25 procent fremfor de nuværende 33,5 procent. Den store ekstraregning til boligejere er ifølge de foreløbige oplysninger om Skattekommissionens intentioner med til at finansiere en lettelse i indkomstskatten.

Men koblingen vil selvsagt begunstige lejere, der ikke bliver ramt af den lavere fradragsret, mens deres indkomstskat vil nyde godt af de samme lettelser, som boligejerne.

"På den ene side vil dette gøre det dyrere at eje en bolig. Men hvis det på den anden side kompenseres i indkomstskatten, så er der både noget, der trækker op, og noget, der trække ned," siger cheføkonom i BRF Kredit Ulrikke Ekelund, som bekræfter, at lejere selvfølgelig vil blive begunstiget af lettelserne i indkomstskatten uden at blive ramt af den lavere fradragsret.

"Lettelser i indkomstskatte vil heller ikke ramme lige meget over det hele. Men det er meget svært at vurdere effekten - også fordi de dynamiske effekter er svære at vurdere," siger Ulrikke Ekelund.

Skattekommissionen har beregnet, at udspillet vil lægge to-tre procent yderligere til det igangværende prisfald på boliger. Men Ulrikke Ekelund vurderer, at effekten er svær at forudse - netop på grund af, at det er svært at forudse danskernes reaktion på skatteomlægningerne.

"Det er for tidligt at spå om, før vi har set alle detaljerne i udspillet," siger hun.

Læs også: Så stor bliver din skattelettelse

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen