Berlingske Business

Renten på 160 boligmilliarder påvirkes af Donald Trump

RB Plus: Rabatstørrelse til billige huse får kritik
Foto:

Tusinder af danske boligejere får nye renter og lån fra årsskiftet, så de har en særlig interesse i, hvordan den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, påvirker renten.

Tusindvis af danske boligejere har lige fået lidt mere spænding ind i deres liv. Det er nemlig uklart, hvordan den nyvalgte præsident i USA, Donald Trump, vil påvirke de renter, som både boligejere med flekslån og de, der netop har opsagt deres lån til konvertering, får til årsskiftet.

Samlet er 54 milliarder kroner blevet opsagt og skal konverteres til et andet lån, der dog kan være kurssikret, mens flekslån for 110 milliarder kroner skal refinansieres med auktioner, der begynder om et par uger. Derfor er det afgørende for dem, hvad den nye præsidents politik gør ved renterne.

Umiddelbart har renterne taget præsidentvalget med ophøjet ro. Men samtidig viser handel med futures – handel med værdipapirer ude i fremtiden – at en ventet renteforhøjelse fra den amerikanske nationalbank i december er blevet langt mindre sandsynlig.

»Vi havde forventet en større reaktion, men vi kan konstatere, at investorerne i hvert fald ikke endnu har søgt mod dansk realkredit som sikker havn,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea.

boliger fra luften

Der er ellers usikkerhed og dermed grund nok til at sende penge i sikker havn. Det står nemlig ikke klart, hvad den kommende præsident vil gøre på den økonomiske og finansielle front.

»Hvad vi ved om Trumps politik er, at han vil gennemføre massive skattelettelser og øge udgifterne til forsvaret. Det vil pumpe nogle penge ud i samfundet og på mellemlangt sigt trække i retning af en højere rente. På den anden side har han også talt om protektionisme, og det kan medføre lav vækst og dermed en fortsat lav rente,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Dermed kan situationen være den, at de finansielle markeder endnu ikke har fundet ud af renternes retning under Donald Trump.

Større økonomisk usikkerhed

Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark vurderer, at den stigende politiske og økonomiske usikkerhed kan presse renterne lidt mere ned end ellers – hvilket kan give danske boligejere en lidt lavere rente på den i forvejen meget lave rente på flekslån, når refinansieringen går i gang 21. november.

07BUSForside-Steffen-180728.jpg

»Her skal boligejere og erhvervsvirksomheder have rentetilpasset flekslån for små 110 milliarder kroner. Nattens præsidentvalg i USA ændrer dog ikke for alvor på vores forventninger til det kommende auktionsforløb. Der er stadig udsigt til tæt på historisk lave renter, hvad enten vi ser på F1-renten, F3-renten eller F5-renten,« skriver han i en analyse af situationen.

Konkret forventer han en F1-rente og F3-rente i omegnen af nul procent og måske endda lidt i minus. F5-renten forventer han lander i omegnen af 0,1 til 0,4 procent – alle tal inklusive kursskæring.

Christian Hilligsøe Heinig advarer dog mod at udlægge de lave renter som noget entydigt positivt, selv om de giver boligejere flere penge mellem hænderne.

»Bagsiden af medaljen er, at den økonomiske usikkerhed er steget,« konstaterer han.

Cheføkonomen påpeger sandsynligheden for, at den store reaktion på de finansielle markeder onsdag morgen hurtigt driver over. Derefter vil de finansielle markeder igen bruge de økonomiske nøgletal og den amerikanske centralbanks politik som det kompas, der især påvirker de lange renter og dermed de 30- årige fastforrentede lån.

billede

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen