Berlingske Business

Regeringen fordobler årets prisfald på huse

20090625-150543-6_business_artikel_615_x_339.jpg
Foto:

I forhold til den tidligere prognose tror regeringen nu på et langt større prisfald på boliger i år. Men så er bunden også nået.

Hvis regeringens krystalkugle viser rigtigt, så falder huspriserne i år med i alt 14 procent, hvoraf en stor del allerede er overstået. Det fremgår af regeringens Økonomisk Redegørelse, der er udsendt i forbindelse med finanslovsforslaget for næste år.

Til gengæld mener regeringen, at huspriserne holder sig i ro til næste år.
"I prognosen er det lagt til grund, at kontantprisen på enfamiliehuse falder med 14 pct. i 2009 i forhold til 2008, og at kontantprisen derefter er uændret i 2010," skriver regeringen.

Dermed er regeringens vurdering for 2009 nedjusteret med 7 procentpoint på baggrund af prisudviklingen i den første del af året. Prisfaldet på enfamiliehuse blev af Danmarks Statistik opgjort til 7,9 procent i 4. kvartal sidste år og 5,9 procent i 1. kvartal i år, hvilket var mere, end regeringen forudså i den forrige Økonomisk Redegørelse fra maj.

"Tilbagegangen på boligmarkedet siden midten af 2006 blev forstærket af den finansielle krise med ret store prisfald både i 4. kvartal sidste år og første kvartal i år. Det afspejler bl.a. de højere renter sidst i 2008, stramme kreditvilkår og stor usikkerhed om det videre forløb," skriver regeringen.

Den peger dog på, at det meget kraftige rentefald siden efteråret, høj vækst i indkomsterne og opgangen i forbrugertilliden trækker i retning af en bedring af boligmarkedet, og på den baggrund mener regeringen altså, at bunden er ved at være nået.

Det samlede prisfald på enfamiliehuse er nu på 17,5 procent, mens det er gået værre ud over lejlighedspriserne. De er samlet faldet med knap 30 procent frem til 1. kvartal 2009.

"Det skal blandt andet ses i lyset af, at priserne på lejligheder også steg mere frem til 2006-07 end tilfældet var for enfamiliehuse. Det afspejler blandt andet, at lejlighederne er koncentreret i storbyområderne, hvor priserne kan være mere følsomme overfor efterspørgselsforhold på grund af et mere uelastisk udbud af grunde," skriver regeringens økonomer i redegørelsen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen