Berlingske Business

Realkreditten skjuler et gebyr for kunderne

huse
Boligkvarter ved København. (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2015) Foto:

Kunderne får ikke klar besked om et af de centrale gebyrer, når de optager realkreditlån, fastslår Finanstilsynet i en rapport.

Kunderne i realkreditselskaberne får ikke i alle tilfælde klar besked om alle de gebyrer, de betaler for at optage lån. Den såkaldte kursskæring er en skive af kursen på realkreditobligationer, som realkreditinstituttet beregner til sig selv. Men kunderne bliver ikke i alle tilfælde gjort bekendt med kursskæringen, der bruges, når lån udstedes og refinansieres, og hvis der findes informationen om den, er den i mange tilfælde uforståelig, lyder kritikken fra tilsynet.

»Finanstilsynets undersøgelse har vist, at realkreditinstitutterne ikke oplyser om kursskæring i alle relevante sammenhænge. Når institutterne oplyser om kursskæring, er oplysningerne ofte utilstrækkelige og svært forståelige for den private kunde,« konkluderer tilsynet i sin rapport.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har modtaget rapporten, og han oplyser blot, at rapporten med dens kritik vil »indgå i de videre politiske forhandlinger, som opfølgning på de anbefalinger, der i september kom fra ekspertudvalget om gennemsigtighed og mobilitet på realkreditmarkedet.«

Læs om anbefalingerne her:

16BUSEjerlejligheder-143827.jpg

Rapporten om gennemsigtighed og mobilitet på realkreditmarkedet kom med en række anbefalinger til at forbedre forholdene for realkreditkunder. Foreløbig ser det ud til, at der kun er politisk flertal for at forlænge det varsel, som realkreditkunder skal have om eksempelvis prisstigninger og andre ændringer i den aftale, der har indgået med deres realkreditselskab.

Hvis realkreditselskaberne skal leve op til Finanstilsynets krav, så skal de rette ind på følgende punkter:

  • De skal beskrive begrebet kursskæring udførligt et lettilgængeligt sted, som forbrugeren har adgang til uden at kontakte instituttet.
  • De skal give retvisende information om kursskæring i relevante sammenhænge. Hvis instituttet fremhæver fordele og ulemper ved én type lån, eksempelvis rentetilpasningslån, skal kursskæring således fremgå som en tilbagevende omkostning under ulemper.
  • De skal oplyse om, at indførelse eller ændring af kursskæring kun kan ske i nærmere specificerede situationer, samt at sådanne ændringer skal varsles. Indførelse eller ændring af kursskæring kræver, at muligheden står i den indgåede aftale.
  • Hvor markedsføringen angiver en rentesats eller talstørrelse vedrørende omkostninger i forbindelse med boligkreditaftalen, klart og tydeligt og på en fremtrædende måde oplyse om de gebyrer, der indgår i omkostningerne i forbindelse med boligkreditaftalen.
  • De skal yde rådgivning om lån og herunder kursskæring som tilgodeser forbrugerens interesser og giver kunden et godt grundlag for at træffe sin beslutning. Rådgivningen skal være relevant, retvisende og fyldestgørende. Kunden skal ligeledes orienteres om de risici der er relevante.
  • De skal informere om kursskæring, herunder om instituttets mulighed for at indføre kursskæring og foretage ændringer i kursskæringssatserne.
  • De skal udlevere oplysninger om ÅOP (årlige omkostninger i procent) før aftaleindgåelsen. Det skal i den forbindelse oplyses, hvilke elementer der indgår i beregningen af ÅOP, herunder kursskæring.
  • De skal udlevere en afregningsnota i forbindelse med handel af obligationer. Afregningsnotaen skal indeholde bl.a. oplysninger om handelsomkostninger, herunder eventuelle tillæg til og fradrag i handelskursen.

Kilde: Finanstilsynet

A a

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen