Berlingske Business

RD: Andelsboliger er for dyre

colourbox1043244_business_artikel_615_x_339.jpg
De fleste andelsboliger i København er for dyre, viser analyse. Foto:

Prissætningen af andelsboliger i hovedstaden er som vinden blæser, men de fleste er for dyre, vurderer realkreditforening.

Mens prisen på ejerboliger i hovedstaden er faldet med 30 procent, holder mange andelsforeninger forsat prisen høj - også for høj, vurderer cheføkonom i Realkredit Danmark Elisabeth Toftmann Asmussen.

Hun har i en ny analyse fundet frem til, at køber i to ud af tre handler betaler mere, end andelsboligen reelt er værd ifølge Realkredit Danmarks beregninger.

"Prisniveauet i andelsboligsektoren er generelt for højt, blandt andet fordi andelskronen kun justeres en gang om året. Men der er ingen tommelfingerregler for, hvornår man køber for dyrt. Vores data viser, at køber betaler mere end det beløb, som RD vurderer er den aktuelle værdi af andelen her og nu i to ud af tre handler," skriver hun i sin analyse.

Den er baseret på data for maksimalpriser, købspriser og en aktuel, vurderet værdi i forbindelse med køb og salg af andelsboliger.

Tallene viser også, at knap hver 5. andelsbolig i Region hovedstaden handles til mere end det dobbelte af den aktuelle værdi ifølge Realkredit Danmarks beregninger, og 12 procent handles til tre gange den værdi, som kreditforeningen tillægger boligen.

Samtidig er det også muligt at gøre en rigtig god handel på andelsboligmarkedet, for ifølge beregningerne viser handles hver tredje andelsbolig i Region Hovedstaden til en pris, som ligger under Realkredit Danmarks vurdering af boligens aktuelle værdi.

En del af årsagen til de meget svingende prisniveauer tilskriver Elisabeth Toftmann Asmussen den nuværende lovgivning for andelsboligsektoren, som giver foreningerne mulighed for i høj grad selv at påvirke andelsværdierne. Det giver en uigennemsigtig prissætning, mener hun.

En gennemsnitlig andelsbolig i Region Hovedstaden har en maksimalpris på 1.265.000 kroner, men sælges til 900.000 kroner, hvilket svarer til et nedslag på 365.000 kroner eller ca. 30 procent.

I alt har 85 procent af alle andelsboliger en lovlig maksimalpris ifølge regnskaberne, der ligger over Realkredit Danmarks anslåede værdi.

For købere kan det være forholdsvis kompliceret at vurdere prisen på en andelsbolig, da for eksempel en høj pris kan afspejle en lav gæld i foreningen og dermed være et godt køb.

Direktør i Københavns Andelskasse René Poulsen påpeger, at både andelsværdierne og boligafgiften kan svinge meget og ofte hænger sammen med andelsboligforeningens alder.

"Ældre andelsboligforeninger har købt ejendommen billigt, og har en lav gæld. Da værdien af ejendommen nu er høj, er der en stor friværdi i ejendommen, og derfor er andelsværdierne også høje. Til gengæld er boligafgiften lav fordi gælden og dermed låneydelserne er lave. Omvendt forholder det sig med nye andelsboligforeninger, som ofte har købt ejendommen dyrt, og derfor har en høj gæld," sammenfatter han problemstillingen.

En prisanalyse af en andelsbolig bør derfor ifølge René Poulsen omfatte både udgiften til købesummen og den månedlige betaling til andelsboligforeningen - som både går til drift og til at betale af på foreningens fælles gæld.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen