Berlingske Business

Pas på, når ekstraværelset skal lejes ud

RB PLUS/PFS Pas på når ekstrav
Ud over antallet af kvadratmeter så tæller området og andre faciliteter, som lejer har adgang til, også med, når man skal prissætte et værelse til udlejning. Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Det kan blive dyrt at basere prisen på et udlejningsværelse på, hvad andre på nettet kræver.

København. Er der et ekstraværelse i boligen, som ikke bliver brugt til andet end at samle nullermænd i krogene, så er det oplagt at leje det ud og få dækket nogle udgifter.

Men det er ikke ligegyldigt, hvad prisen lander på, når man lejer det ud.

Den lovlige leje afhænger af priserne i området. Og så kunne det jo være oplagt at gå på nettet og se, hvad andre tager for et tilsvarende værelse. Men det er faktisk ikke nok rygdækning for den pris, du tager.

- Når man skal kigge på priserne i området, så er det under forudsætning af, at der er tale om lovlige lejepriser, siger fagekspert i boligøkonomi Jørgen Munksgaard Rasmussen fra Bolius og uddyber:

- Hvis alle på Østerbro lejer et værelse ud til 4.500 kroner, så skal Huslejenævnet ikke se på de huslejer, men kun på de huslejer, der er fastsat efter reglerne.

Og det er virkelig svært, tilføjer han. Der er nemlig ikke nogen gylden rettesnor for en lovlig leje eller offentlige tabeller over den lovlige kvadratmeterpris i et område.

Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for et værelse, der er blevet annonceret på udlejningsportalen BoligPortal i 2017, er 316 kroner i København.

Men det kan man ikke bare basere sin udlejningspris på. Er prisen sat for højt, kan man ende i Huslejenævnet, og det kan blive en dyr affære.

Bliver sagen indbragt inden for det første år, lejeren bor der, skal udlejer tilbagebetale forskellen for hele perioden. Er der gået mere end et år, gælder huslejesænkningen fremadrettet.

Jørgen Munksgaard Rasmussens bedste råd er at læne sig op ad afgørelser fra det lokale huslejenævn.

Han henviser til en sag om et værelse på 15 kvadratmeter på Østerbro i København, der har været ved Huslejenævnet og siden i Ankenævnet.

- Der blev lejen nedsat fra 4.300 til 3200 kroner. Det vil sige, at de har nedsat lejen med 13.200 kroner om året.

- Det er et meget godt eksempel, at et værelse i et udmærket kvarter på 15 kvadratmeter er noget, som Huslejenævnet og Ankenævnet takserer til 3200 kroner per måned inklusive forbrug.

Det er heller ikke nok at spørge de andre i ejendommen, hvad de udlejer til.

- Huslejenævnet går ind og kigger på, hvad lejeniveauet er i området. De kigger altså ikke kun på den ejendom, du bor i. De kigger også på ejendommene i nabolaget, forklarer Michael Christensen, partner hos boligraadgiver.dk.

Det er dog ikke kun kvadratmeterpris og beliggenhed, der afgør udlejningsprisen. Også værelsets stand samt de faciliteter, som lejeren har adgang til, bør medtages, lyder rådet på BoligPortal.

/ritzau fokus/

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen