Berlingske Business

Pas på med sælgerpantebreve

haandtryk_artikel_0.jpg
Et sælgerpantebrev kan være den olie, der får handlen til at glide - men sælgeren skal tænke sig godt om. Foto:

Det kan være fristende at finansiere boligkøb ved hjælp af sælgerpantebreve, hvis banken ikke vil finansiere, men lektor på Copenhagen Business School opfordrer folk til at tænke sig rigtigt godt om.

Forsker i boligøkonomi og lektor på Copenhagen Business School, Jens Lunde, mener ikke, at danskerne bør kaste sig hovedkulds ud i køb af fast ejendom ved hjælp af pantebreve.

Han anbefaler, at boligkøbere lægger en pæn udbetaling på bordet, så længe boligpriserne falder.

»Ellers bliver de fanget i en gældsfælde, hvis det er nødvendigt at sælge boligen, før boligpriserne har rettet sig. Det kan være, fordi familien vokser, eller hvis ledighed, skilsmisse, sygdom eller andet tvinger indkomsten ned og gør det umuligt at blive boende,« siger Jens Lunde.

Derfor skal salgsprisen i forbindelse med et frem­tidigt salg i et marked med faldende priser helst kunne dække gælden og salgsomkostningerne – ellers bliver man stavnsbundet på boligmarkedet, hvis man efter et salg står med udækket gæld. I det tilfælde vil bankerne kun sjældent låne penge ud.

»Man skal være meget varsom med at optage lån, som ligger ud over de 80 procent, der kan lånes i realkreditinstitutterne. Ethvert yderligere lån vil være ret dyrt, fordi det vil være usikkert ud fra en sikkerhedsvurdering, hvad enten lånet optages i en bank eller ved at udstede et sælgerpantebrev,« siger Jens Lunde.

Læs også: Banker er stopklods for bolighandler

Især i et marked med faldende priser skal man være varsom med at underskrive et sælgerpantebrev:

»Der er da en betydelig risiko for, at køberen kan ryge på tvangsauktion. Og hvis det sker, kan hele lånet eller pantebrevet være tabt for långiver. Og for køberen, som optager lånet, bliver det dyrt, fordi den højere risiko betales gennem en højere rente,« siger Jens Lunde.

Lektoren anbefaler derfor fremtidige boligkøbere at se det som et vink med en vognstang, hvis banken ikke ønsker at låne penge ud til ekstrafinan­sieringen af et boligkøb:

»Man kan selvfølgelig godt vælge at tro, at man kan gå på vandet og forsøge at gennemføre et boligkøb alligevel. Men måske ville det være en god idé at lytte til banken, som netop har gennemført et grundigt tjek af ens privatøkonomi og vurderet, at der ikke er plads til at købe det pågældende hus. Det kan naturligvis være fristende at få en handel igennem med et sælgerpantebrev, men det er meget risikabelt,« siger Jens Lunde.

Læs også: Pantebreve er genopstået fra de døde

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen