Berlingske Business

Nyt drømmelån åbnet

RB Plus: Rabatstørrelse til billige huse får kritik
Foto:

Hvad ingen havde troet muligt for blot få år siden er nu en realitet. Realkreditten har åbnet 30-årige lån med to procents rente.

Et nyt drømmelån er på vej. Det er et boliglån med en pålydende rente på to procent og fast rente 30 år ud i fremtiden, som realkreditten netop har åbnet. Det afløser det tidligere 2,5 procent lån med afdrag, som er uhyre tæt på at suse op over kurs 100.

Det er første gang herhjemme i realkredit­tens mere end 200 år lange historie, at det er muligt at få et fastforrentet lån med en så lav rente. Ydelsen er, ved en anslået kurs tæt ved 96, på lige ved 3.600 kroner månedligt efter skat på et lån med afdrag for hver ene million kroner, der er tale om.

Det er så lidt, at det kan blive en alvorlig konkurrent til det ellers så populære F1-lån, hvor renten ændres én gang årligt. Her er ydelsen nemlig blot 300 kroner lavere efter skat ved de aktuelle kurser.

Afdelingsdirektør Sune Worm Mortensen fra Nykredit taler ligefrem om, at F1-lånene er »på vej på museum«.

»Masser af boligejere vil vælge lån med fast rente, når de skal optage nye lån eller omlægge deres eksisterende variabelt forrentede lån,« siger han.

Bylinefoto2011

Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark er enig og siger, at der allerede nu er en klar tendens til, at flere end før vælger lån, hvor renten er låst fast flere år frem i tid.

»Den tendens vil blive forstærket, hvis to procent-lånet for alvor kommer i spil og får en lidt højere kurs end nu. Men stadig er to procent-lånet ikke noget, vi anbefaler. Så længe 2,5 procent lånet ikke er over kurs 100, er det et bedre lån, hvor man får en lavere restgæld,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

En af de alvorligere farer ved det nye lån er, at likviditeten i lånet bliver lille. Det kan skabe en slags indlåsning, som gør en senere omlægning af lånet meget dyr og dermed i praksis umulig. Der skal helst udstedes lån for mindst fem milliarder kroner hos de enkelte institutter inden for realkreditten, før der er nok handel og omsætning i obligationen.

»Hvis renten falder bare en smule mere, tyder alt dog på, at to procent-lånene får en stor udbredelse. Der er også mulighed for, at der kommer et stort ryk, hvis mange lægger deres lån om til de nye to procent-lån,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

realkredit

Skulle renten fortsætte med at falde, er det i øvrigt muligt, at realkreditten begynder at åbne nye obligationer med fald på kvarte procent i de pålydende renter, oplyser Christian Hilligsøe Heinig. Næste skridt nedad kan dermed blive en 1,75 procent obligation med 30 års løbetid.

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet vurderer dog, at mange vælger at holde fast i de korte fleks- og rentetilpasningslån.

»De nye 2,0 procent-lån vil næppe for alvor true rentetilpasningslånene. Vi har stadig en mærkbar renteforskel, også selv om realkreditten lægger alle mulige hindringer ind ved at hæve priser på de korte lån,« siger han.

Der er dog ikke meget at betænke sig på, hvis man er tilhænger af fast rente i hele lånets løbetid, vurderer Per Hansen.

»Vi har nu fået det, som er blevet kaldt et »superlån.« Folk kan få et lån med en nærmest ufattelig lav rente i al den tid, de bor i deres bolig – hvilket typisk er ni til ti år,« siger Per Hansen.

Baggrunden for det fortsatte fald i renten er dog noget dyster. Det er således den lave og svage vækst i Europa og den fornyede uro i Grækenland, som presser renten ned.

Og det er de færreste, der ser en snarlig bedring forude, hvorfor renten sandsynligvis vil holde sig lav.

»På denne side af 2018 kommer der næppe nogen stigning i de politisk styrede renter. I USA kan vi godt se en stigning i både de politisk styrede renter og markedsrenterne, men Europa har stadig en arbejdsløshed på 25 procent, og en femtedel af eurozonen er ikke gået i gang med de nødvendige reformer,« siger Per Hansen.

Skandalesager skader vores tillid til Skat Boligejere får nedsa

Det taler netop for at beholde de variabelt forrentede lån, mener cheføkonomen, som selv sværger til lånetypen.

»Min kone og jeg har haft rentetilpasningslån, siden de kom frem, og vi har aldrig overvejet andet,« siger Per Hansen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen