Berlingske Business

Ny renterekord: Populært boliglån i højeste kurs nogensinde

Lang rente
Hvis man netop har købt en bolig, og er i gang med at hjemtage et fastforrentet to procent-lån med afdrag, er der god grund til at gnide sig i hænderne. Foto:

Aldrig har det været så billigt som nu at optage et 30-årigt boliglån. Med en kurs på 99,93 kan boligkøbere få fingrene i det populære to procent-lån stort set uden kurstab, påpeger Nordeas boligøkonom.

Det er rekordbilligt at optage et 30-årigt fastforrentet realkreditlån. Den lange rente er aldrig set lavere. Dermed kan boligejere, som er i gang med at hjemtage et to procent-lån, gøre det stort set uden kurstab, oplyser boligøkonom i Nordea Kredit.

»Vi har netop udstedt nye 30-årige to procent-lån med afdrag i kurs 99,93. Det er den højeste kurs nogensinde, og dermed den laveste lange rente, vi nogensinde har haft i Danmark,« skriver Lise Nytoft Bergmann i en kommentar.

Artiklen fortsætter under billedet
Lang rente

Hun understreger, at det er et rigtig godt tidspunkt at ramme rentemarkedet. Hvis man optager et fastforrentet to procent-lån med afdrag i dag, vil man få en hovedstol på 1.026.000 kroner og en månedlig ydelse efter skat på 3.610 kroner. Optog man et tilsbvarende lån for fire og en halv måned siden, da kursen var 96, lå den tilsvarende hovedstol på 1.069.000 kroner og ydelsen på 3.760 kroner.

»Det betyder med andre ord, at det seneste halve års rentefald har reduceret hovedstolen med 43.000 kroner og den månedlige ydelse med 150 kroner,« skriver Lise Nytoft Bergmann.

Ejerlejligheder: Priser på lejligheder i København rasler ned. Her lejlighedskompleks på Teglholmen i Københavns Sydhavn.

Målt over hele lånets løbetid vil en boligkøber, der optager lånet i dag, samlet set skulle betale 1.329.000 kroner efter skat, mens beløbet for fire og en halv måned siden lød på 1.384.000 kroner - eller 56.000 kroner mere.

»Eksisterende boligejere kan også glæde sig over rentefaldet, da det presse både boligpriser og antallet af handler op. Der er bare mere gang i markedet, når det er billigt og nemt at komme ind. Det kan give mere fart på boligmarkedet hen over vinteren, end det vi havde kunnet forvente under højere renter,« skriver boligøkonomen.

PFS Find vej mellem F-lånene

Den ekstremt lave lange rente har desuden medført, at samtlig fire realkreditinstitutter nu har sat et fatsforrentet 30-årigt lån med afdrag til bare 1,5 procent frem på hylderne. Totalkredit var først på banen med at åbne det nye lån for præcis en uge siden. Tirsdag kom BRF Kredit med på vognen. Onsdag annoncerede Nordea Kredit sit lån, og i dag fulgte Realkredit Danmark trop som rosinen i pølseenden.

RB PLUS Regeringen vil vurdere boliger fra luften

Realkredit Danmark forventer, at lånet vil have en åbningskurs på i omegnen af kurs 95,25-95,75. Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig
understreger derfor, at der i hvert fald til en begyndelse ikke er tale om et nyt drømmelån.

»Selv om 1,5 procent-lånet i den seneste tid blandt andet er blevet kaldt for »drømmelånet« til boligejerne, så må det her og nu stadig finde sig i at blive fravalgt til fordel for to procent-lånet i forhold til vores anbefalinger,« skriver han i en kommentar og uddyber, at det dels skyldes mindre kursrisiko, og dels en bedre likviditet i to procent-lånet.

»Rent ydelsesmæssigt er der over en 30-årig horisont nærmest heller ingen forskel mellem 1,5 procent-lånet og to procent-lånet ved de aktuelle renteniveauer. Den lavere rente på 1,5 procent-lånet modsvares af et større kurstab og dermed en større restgæld for låntager,« oplyser Christian Hilligsøe Heinig.

RB PLUS PF

Lise Nytoft Bergmann påpeger, at rentefaldet også er glædeligt for de boligejere, der har et fastforrentet lån med en rente på tre procent eller derover, da »konverteringsmulighederne i øjeblikket er rigtigt gode, og de 30-årige 1,5 procent-obligationer hurtigt er blevet en overvejelse værd«.

Hun peger på centralbankernes store støtteopkøb i obligationsmarkederne for at holde de europæiske renter nede som den primære forklaring på den rekordlave lange rente.

SWEDEN-TOURISM/

»Når en stor investor som ECB (Den Europæiske Centralbank,red.) efterspørger kolossale mængder af obligationer, driver det prisen og dermed kursen op. Det er nu engang »manden med grisen, der bestemmer prisen«, og er der mange, der gerne vil købe, kan man tillade sig at tage en høj pris for sin vare. Det kommer danske boligejere til gode,« skriver Lise Nytoft Bergmann.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen