Berlingske Business

Ny chance for lejere med andelsambitioner

lejligheder_Sabroe_artikel_og_teaser_615_x_339_0.jpg
Kommer en udlejningsejendom på tvangsauktion, kan det åbne en dør for de lejere, der ønsker at danne en andelsboligforening. Foto:

Mange boligudlejere er i økonomisk krise, og et krak kan give lejerne mulighed for at overtage ejendommen.

Når en ejer af en udlejningsejendom indgår aftale om at sælge til en anden part, har lejerne ifølge lovgivningen ret til at stifte en andelsforening og overtage ejendommen til de samme vilkår. Reglen gælder dog ikke ved tvangsauktioner, men i de formentligt mange tilfælde, hvor realkreditinstituttet vil stå som køber ved tvangsauktionen, kommer der en chance til, når de skal sælge ejendommen videre.

Realkredit Danmark vil sætte ejendommene til salg gennem Home Erhverv, som man naturligt samarbejder med. Man vil ikke direkte prøve at overtale lejerne til at købe.

»Men,« fastslår kreditchef Michael Hermansen, »når der er en tilbudspligt, lever vi selvfølgelig op til det.«

Realkredit Danmark har gennem nogle år været forskånet for tvangsauktioner på boligudlejningsejendomme. Men det betyder også, at man ikke har så megen aktuel erfaring med det. Tiden og markedet vil vise, hvordan situationerne bedst bliver håndteret.

I første omgang, når Realkredit Danmark overtager en ejendom, sætter man Datea til at administrere den, og Michael Hermansen vil ikke udelukke, at man i første omgang beholder nogle af ejendommene og venter på bedre tider.

»Det er jo ikke nogen hemmelighed, at markedet er meget dårligt for øjeblikket, og vi må gøre det, vi finder optimalt,« anfører han.

Læs også: København kommer først ud af boligkrisen

Noget andet er, at når først en ejendom er blevet overtaget af realkreditinstituttet, er der ikke længere samme krav til, at en ny køber kommer med egenkapital.

Realkreditinstituttets interesse er først og fremmest, at det oprindelige lån bliver honoreret. I princippet kan det derfor også ske, at en køber kan slippe helt uden at lægge penge på bordet – blot han betaler terminerne. Det er dog ikke udgangspunktet.

»Når vi videresælger en overtaget boligudlejningsejendom, er det som udgangspunkt med en sædvanlig 80 procents belåning, hvor restkøbesummen dækkes enten af anden finansiering eller egenfinansiering. Der kan dog være enkeltstående tilfælde, hvor vi – ud fra en samlet vurdering af sagen og køber – lader køber helt eller delvis overtage det bestående lån, selv om belåningen herved øges,« siger Michael Hermansen.

Læs også: Lejlighedspriser banket fire år tilbage

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen