Berlingske Business

Nu skal de afdragsfrie lån betales tilbage

RB-Plus Nu skal de afdragsfrie lån betales tilbage
ARKIVFOTO. Foto:

Tusindvis af danskere kan i år se frem til at skulle betale væsentligt mere for deres realkreditlån, når afdragsfriheden udløber.

København: Det var sjovt, så længe det varede. Men nu falder regningen. Igen i år udløber den tiårige afdragsfrihed på tusindvis af boliglån, og det kan ramme økonomien hårdt.

Er man en af de boligejere, der valgte et afdragsfrit lån i 2006, kan man nu se frem til at skulle afdrage på hele sit boliglån over 20 år, hvis man ikke omlægger sit lån.

For boligejere med et afdragsfrit F1-lån på 1 million kroner betyder det, at den månedlige ydelse efter skat stiger fra godt 800 kroner til næsten 4870 kroner, viser tal fra Spar Nord.

Markant stigning i boligpriserne Bolig renovering. København

Det svarer til mere end en seksdobling.

Hos Realkredit Danmark, der sidder på knap en fjerdedel af markedet for realkreditlån, udløber afdragsfriheden i 2016 for 8500 kunder.

- Det er klart, at for de kunder vil det betyde et stort hop i ydelsen, fordi de skal afdrage hele lånet over 20 år i stedet for de 30 år, man typisk har til at afdrage et boliglån, siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig.

Mange kan dog også vælge at omlægge lånet, så de fortsætter med et nyt, 30-årigt realkreditlån med afdragsfrihed. Men det afhænger af, hvor stor gælden i boligen er, siger Morten Skak, som er lektor i boligøkonomi hos Syddansk Universitet.

- Du kan kun fortsætte med afdragsfrihed, hvis lånet udgør mindre end 80 procent af boligens værdi. Overstiger lånet 80 procent, kan du enten vælge et nyt, 30-årigt lån med afdrag eller et nyt, afdragsfrit lån svarende til 80 procent af boligens aktuelle værdi. Resten skal finansieres med et banklån, siger Morten Skak.

Det er ikke noget problem, hvis din bolig er steget i værdi de seneste ti år, men er værdien ikke steget, men tværtimod faldet, risikerer man, at gælden overstiger 80 procent.

Minister: Realistisk at standse afvandring RB PLUS Yderområder

Ifølge nye tal fra Nationalbanken skal der i år betales tilbage på lån svarende til en samlet værdi på knap 34 milliarder kroner.

Og for mere end 50 procent af lånene overstiger belåningsgraden - som det hedder - 80 procent.

Men langt de fleste långivere vil have en interesse i at finde en løsning, som ikke vælter boligejernes økonomi, vurderer Morten Skak.

- De lever jo af at låne penge ud, men mange undgår ikke en stigning i ydelsen, siger han.

Selv om du skulle have mulighed for at fortsætte med afdragsfrihed, bør du overveje at begynde at betale lånet tilbage med det samme, mener seniorøkonom i Nykredit Jeppe Borre.

Renterne er nemlig lave i øjeblikket, og du har mulighed for at opbygge friværdi i boligen.

- Så skulle du få behov for mere luft i budgettet senere hen, har du stadig mulighed for at optage et tillægslån i din friværdi, siger Jeppe Borre.

Fakta om afdragsfrie lån:

- I 2003 blev det for første gang muligt at optage afdragsfrie realkreditlån.

- Et afdragsfrit lån er et lån, hvor du i en periode på op til 10 år ikke skal betale afdrag på dit 30-årige lån, men kun renter og administrationsbidrag, hvis det er et realkreditlån.

- Det betyder, at lånets restgæld ikke nedbringes i den afdragsfrie periode, men til gengæld får du flere penge til rådighed.

Kilde: Nationalbanken

/ritzau/FOKUS

Familien Hansen

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen