Berlingske Business

Nu kan boligejere få 0 procent i rente, men ...

Torsdag rente
Renten bliver ved med at sætte nye bundrekorder, og nu er den lavest mulige rente på et realkreditlån sunket ned omkring 0 procent. Men ydelsen på lånet bliver alligevel et godt stykke over 1 procent inklusiv alle omkostningerne - 10 gange så meget som renten.Der er tale om de realkreditlån, der oftest får reguleret renten, som i henholdsvis Realkredit Danmark (RD), Nykredit og Norda går under navnene Flexkort, F-kort og Kortrente. Fælles for dem er, at de følger bankernes interne lånerente, den såkaldte Cita-rente. Og den var sunket til lidt under 0, da lånene skulle have fastsat deres rente for de kommende seks måneder. Foto:

Det vælter frem med rekordbillige lån, og i al stilhed har låntagerne med den mest variable rente netop fået en ny rente på cirka nul. Men lånet koster alligevel over 1 procent i ydelse foruden afdraget.

Renten bliver ved med at sætte nye bundrekorder, og nu er den lavest mulige rente på et realkreditlån sunket ned omkring 0 procent. Men ydelsen på lånet bliver alligevel et godt stykke over 1 procent inklusiv alle omkostningerne - 10 gange så meget som renten.

Der er tale om de realkreditlån, der oftest får reguleret renten, som i henholdsvis Realkredit Danmark (RD), Nykredit og Norda går under navnene Flexkort, F-kort og Kortrente. Fælles for dem er, at de følger bankernes interne lånerente, den såkaldte Cita-rente. Og den var sunket til lidt under 0, da lånene skulle have fastsat deres rente for de kommende seks måneder.

Men det betyder hverken, at de investorer, der køber obligationerne bag lånene, får en negativ rente, eller at boligejerne får penge for at låne penge. For det første lægges der et tillæg oven på Cita-renten, så lånets hovedstol ved rentetilpasningen holder sig uændret på kurs 100. For det andet bliver diverse gebyrer og omkostninger lagt til renten, så boligejerens ydelse groft sagt bliver omkring 10 gange så høj, som den rente, køberen af obligationen får. Forskellen går til realkreditselskabet i form af det løbende gebyr, bidragssatsen, kursskæring når obligationen sælges, og endelig gebyrer til statens tinglysning af lån ved nyoptag.

I RDs, tilfælde er renten ved et nyt lån på 0,24 procent og ved et eksisterende lån 0,13 inklusiv tillægget, mens den såkaldte ÅOP, der udtrykker de samlede årlige omkostninger i procent, kommer op på 1,37.

»Citarenten er minus 0,02 og dertil kommer et tillæg på 0,15, så renten på eksisterende lån ender på 0,13,« forklarer cheføkonom i RD Christian Hilligsøe Heinig

Tillægget hæver renten, så boligejerens hovedstol ikke ændres, og grunden til at nye lån står til en højere rente er, at de for første gang er udstedt med den såkaldte »rentetrigger«, der blev indført ved lov og betyder, at obligationernes løbetid kan forlænges, hvis en auktion over flekslån ikke kan gennemføres.

Men ydelserne på de Cita-baserede lån er alligevel markedets billigste og betyder stort set gratis lån, hvis inflationen modregnes. Deres ydelse er lavere end på de traditionelt billigste lån, etårige flekslån, som i de fleste selskaber er belagt med forhøjede gebyrer med henvisning til, at de kræver mere kapital af realkreditselskabet. ÅOP er mellem 0,2 og 0,3 procent højere på de etårige flekslån, mens Jyske Banks bud på den billigste finansiering af ejerbolig, banklånet Jyske F1, har en ÅOP på 1,21 procent omtrent på linje med de Cita-baserede lån.

Til sammenligning ligger ÅOP på de traditionelle fastforrentede obligationslån med 30 års løbetid et godt stykke over 3 procent.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen