Berlingske Business

Nu falder huspriserne - men ikke alle steder

Huspriser
Nye tal fra Finans Danmark viser, at priserne på huse på landsplan er faldet 0,3 procent i årets tredje kvartal sammenlignet med andet kvartal. Foto:

Huspriserne har taget et lille dyk på 0,3 procent på landsplan i årets tredje kvartal, viser netop offentliggjorte tal fra brancheorganisationen Finans Danmark. Det er dog langt fra alle steder i landet, at pilen vender ned på prisskiltene. Se her hvor priserne falder og stiger.

Der er blevet slukket for musikken til husejernes prisfest - i hvert fald i store dele af landet. Ser man på gennemsnittet for alle regioner, faldt priserne med 0,3 procent i tredje kvartal i forhold til andet kvartal 2017. Samtidig er der blevet solgt 10 procent færre huse.

Det fremgår af brancheorganisationen Finans Danmarks boligmarkedsstatistik. Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør, mener dog ikke, at husejerne har grund til bekymring.

boligkøb

»Husmarkedet tager sig i øjeblikket en puster mange steder i landet. Det er imidlertid helt almindeligt, at aktiviteten på husmarkedet daler i tredje kvartal, og det trækker typisk priserne lidt ned,« udtaler hun i en pressemeddelelse.

Værst ser det ud for husejerne i Region Syddanmark, som dækker over Fyn og Sydjylland. Her er priserne faldet med -3,0 procent fra andet til tredje kvartal. I Region Sjælland er prisfaldet på -2,2 procent, mens de i Region Midtjylland har oplevet et fald på -0,5 procent.

09BUSLise-Nytoft-Bergmann-1.jpg

Nogle steder i landet kan husejerne dog stadig glæde sig over, at friværdien vokser. I Region Hovedstaden og Nordjylland er priserne steget med henholdsvis 1,9 procent og 1,4 procent det seneste kvartal.

Sammenligner man med samme kvartal sidste år, er priserne i Region Hovedstaden - som dækker over København og omegn samt Nordsjælland og Bornholm - steget med hele 6,7 procent. I samme periode er priserne i det nordjyske faldet med -0,7 procent.

Og selvom priserne nu vender pilen ned på landsplan, har det stadig været et gyldet år for husejerne med gennemsnitlige prisstigninger på 3,4 procent.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, mener derfor, at boligejerne »bør tage de faldende huspriser i tredje kvartal med ophøjet ro«.

Har man et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter, koster det i dag 1.835.000 kroner. For ét år siden lå prisen på 1.774.000 kroner, viser hendes beregninger.

»En gennemsnitlig husejer har øget sin friværdi med 61.000 kroner det seneste år alene som følge af de stigende priser. Det svarer til en gevinst på knap 5.100 kroner om måneden, der vel at mærke er skattefri, hvis boligejeren selv bor i huset,« lyder det i en kommentar fra Lise Nytoft Bergmann.

Artiklen fortsætter under billedet
Huspriser

Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit, mener heller ikke, at man skal ligge for meget i det seneste kvartals prisfald.

»Efter tæt på fire år med fremgang på boligmarkedet i Københavnsområdet og de andre største byer, så er fremgangen nået ud i samtlige landsdele. Nogle steder i landet er der dog fortsat mange huse til salg og derfor er prisstigningerne der, da også forholdsvis beskedne, og vi ser kvartaler med små fald,« skriver hun i en kommentar til tallene.

Som det fremgår af tallene, er de meget kraftige prisstigninger fortsat centraliseret omkring de største byer. Og derfor er priserne i store dele af Danmark stadigvæk lavere end under boligmarkedsopturen i midt-nullerne, påpeger hun.

Lejlighedspriser

»Prisen på et gennemsnitligt hus i eksempelvis Vest- og Sydsjælland ligger fortsat 25 procent lavere i dag end under tidligere tiders top, og det er kun i Københavnsområdet og i Nordjylland at huspriserne i dag er højere end tidligere,« skriver Mira Lie Nielsen.

Ligesom priserne er antallet af handler også faldet det seneste kvartal i alle landsdele på nær Vest- og Sydsjælland samt Bornholm. I alt blev der solgt 9.834 huse mod 10.922 i andet kvartal 2017.

Artiklen fortsætter under billedet
Handler

»Faldet i handelsaktiviteten er på landsplan en del større end i tidligere år, men på grund af store udsving i handlerne, kan man endnu ikke drage håndfaste konklusioner. Derudover bliver der generelt solgt mange huse, så aktiviteten er faldet fra et forholdsvist højt niveau,« siger Ane Arnth Jensen.

De seneste seks år er antallet af hushandler i gennemsnit faldet med knap fem procent i tredje kvartal.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen