Berlingske Business

Nu abdicerer kongen af flekslån

villa
Villakvarter i Ballerup  Foto:

Prisstigningerne på realkreditlån har især ramt det tidligere mest udbredte lån med variabel rente, F1. Nu svinder andelen af F1-lån hastigt ind, og F5 overtager tronen.

Stamfaderen og den oprindelige konge af flekslån, F1, må abdicere og overlade tronen som danskernes foretrukne lån med variabel rente til sin fætter med femårig rentetilpasning, F5. Det viser de seneste opgørelser over fordelingen af de lån, som danskerne optager i realkreditinstitutterne.

Det er en del år siden, at F1 var danskernes foretrukne lån. Realkredit Danmark har opgjort bruttoudlånet siden 2013, hvor nedturen havde været i gang et stykke tid, og tendensen er klar: Siden 2013 er F1-lånenes andel af de udstedte lån med variabel rente faldet fra 14,2 procent til det halve, 7,2 procent.

Til gengæld har de femårige flekslån, F5, oplevet stor interesse, så andelen er vokset fra 20,5 til 63,8 procent - med en markant stigning i år. Og det skyldes efter cheføkonom Christian Hilligsøe Heinigs mening, at danskerne reagerer på de prisstigninger, der blev varslet i maj og trådte i kraft i oktober.

»Boligejerne er begyndt at justere deres adfærd efter den nye bidragsstruktur pr. 1. oktober, hvor F1/F2-lån har oplevet en stigning i bidragssatsen på 0,25 procentpoint, mens F3/F4-lån er steget med 0,2 procentpoint. Renser vi for effekten af konverteringer, og kun ser på bruttoudlånet af variabelt forrentede lån, stod  F5-lån for hele 64 procent af bruttoudlånet af variabelt forrentede lån i 3. kvartal. Denne andel har ikke i nyere tid været højere,« påpeger Christian Hilligsøe Heinig.

Boliglån

I Nordea Kredit tilbydes F1-lån slet ikke mere, og derfor falder andelen af denne lånetype naturligt, når boligejere indfrier deres lån i forbindelse med for eksempel salg. Ifølge chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann udgjorde F1- og F2-lån i 2013 29 procent af alle udlån til private boligejere - målt som nettoudlån, altså den udestående lånemængde.

Nu er andelen faldet til 10,6 procent, og bortset fra at lånetypen ikke udbydes længere, så skyldes det også, at boligejere i Nordea Kredit har indrettet deres adfærd efter prisstigninger, vurderer hun.

»Mange boligejere er bevidste om de omkostningerne, der er forbundet med de enkelte låntyper, og eftersom bidragssatsen er højere og kursskæringen hyppigere på et F1-lån frem for et F3-lån eller et Kort Rente lån, har mange boligejere valgt at forlade F1-lånet til fordel for andre låntyper,« anfører Lise Nytoft Bergmann.

Gårdmiljø

De fastforrentede lån er også en af tidens store vindere på boligmarkedet. I Realkredit Danmark var 66 procent af de udbetalte lån til boligejere tredje kvartal i år med fast rente - en stigning fra godt 45 procent i det foregående kvartal.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

I det store billede var 2,4 procent af de udbetalte lån af F1-typen, og det er den laveste andel registreret for denne låntype.

»Det står i skarp kontrast til F1-lånets storhedstid tilbage i starten af 2010, hvor det alene stod for mellem 40-50 procent af bruttoudlånet,« konstaterer Christian Hilligsøe Heinig.

Paradoksalt nok oplever både F1 og F3 negative renter i øjeblikket, som dog et stykke ad vejen opvejes af de forhøjede bidragssatser og de kursskæringer, der omregnes til en højere rente.

Men de fastforrentede lån ligger med to procent også til en historisk lav rente, og det udløste i tredje kvartal konverteringer af fastforrentede lån for i omegnen af 50 milliarder kroner.

Bred politisk aftale om ny planlov er på plads Rapport: Motorve

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen