Berlingske Business

Når den ene part skyder formuen i boligen

par2_artikel.jpg
Med en samejeoverenskomst kan den formuende af parterne beskytte sin investering i fast ejendom, men det er en god ide også at få rådgivning om eventuelt ægteskab og testamente. Foto:

Skal man gifte sig for at sikre retfærdig fordeling af gæld, formue og bolig?

? Min kæreste og jeg har købt bolig sammen, og vi ejer halvdelen hver. Boligen er købt på en tvangsauktion.

Jeg har en opsparing, som blandt andet er brugt til udbetalingen, og jeg betaler alle afdrag og renter på vores fælles bolig. Min kæreste har modsat ingen opsparing, men vi har aftalt, at der skal udarbejdes en samejeoverenskomst, hvor jeg bliver tilgodeset med to millioner kroner ved et evnetuelt salg af boligen, eller hvis vi går fra hinanden, idet jeg samlet har skudt ca. 2,5 mio. kroner i boligprojektet.

Vil gerne vide, om det har nogen betydning, at det kun er mig, som står som "ejer" af gælden i boligen? Vil det ved eventuel skilsmisse kun være mig som hæfter for gælden?

Er der andre forhold, vi bør overveje? Vi har fået en advokat til at udarbejde samejeoverenskomst. Vi har endvidere "overvejet" at blive gift - vil det ændre noget i forhold til ovennævnte?

Med venlig hilsen J.

! Nu har jeg ikke fået kopi af jeres samejeoverenskomst, så jeg svarer generelt, at hvis I gifter jer og ikke vælger en anden formueordning, så vil I få formuefællesskab.

Bliver I skilt, ophører formuefællesskabet. Ægtefællernes bodele opgøres, og hvis bodelen er positiv, skal den deles med halvdelen til hver ægtefælle. Hvis den ene ægtefælles bodel er negativ, deles den negative bodel ikke.

I bør med jeres advokat drøfte fordele og ulemper ved at oprette ægtepagt. Generelt tilråder jeg – ud fra en juridisk vurdering – indgåelse af ægteskab, så jeg foreslår jer at tage en snak med jeres advokat.

Selv om I nu ikke gifter jer, så tag snakken alligevel, for eksempel om testamente og pensioner for jer som papirløse. I arver som bekendt ikke hinanden uden testamente – det gør I, hvis I gifter jer, men I kan ved testamente opnå en række fordele.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk

Læs mere på www.forumadvokater.dk om

ægtepagter
særeje
fælleseje

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen