Berlingske Business

Mange misforstår ejerskifteforsikringen

2431748.jpg
Foto: Iris.

Det kommer bag på mange boligejere, at en ejerskifteforsikring ikke dækker alle skader eller ubehagelige overraskelser på huset.

Hvis du som nyslået boligejer opdager, at der er fugt eller skimmelsvamp i din kælder, er det nærliggende at tro, at skaden kan dækkes af din ejerskifteforsikring.
En ejerskifteforsikring dækker nemlig skader og skjulte fejl og mangler, hvis skaden - eller årsagen til skaden - var til stede, da du overtog huset, og skaden i øvrigt ikke står nævnt i tilstandsrapporten.

26BUSPix-Bolig2-190147.jpg


Men mange boligejere misforstår, hvad deres ejerskifteforsikring dækker.
Ifølge Forbrugerrådet Tænk Penge modtog Ankenævnet for Forsikring 218 klager over ejerskifteforsikringer i 2016.

Det er over gennemsnittet sammenholdt med antallet af klager for andre forsikringsprodukter.
Og i langt de fleste tilfælde får forsikringsselskabet medhold, fordi boligejerne klager over emner, der ikke er dækket af forsikringen.

»Misforståelserne opstår typisk, fordi formuleringen, af hvad en ejerskifteforsikring dækker, er meget bred i modsætning til andre forsikringer, hvor man kan se en nøjagtig liste over, hvad der er dækket, og hvad der ikke er dækket,« siger Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent i Forsikringsoplysningen.

26BUSPix-Villa-132921.jpg


En ejerskifteforsikring dækker typisk brud, lækage, revner eller manglende bygningsdele.
Men hvis skaden - for eksempel fugt eller skimmelsvamp - er forventelig for et hus af samme alder og stand som dit, så dækker forsikringen ikke.

Det punkt er mange boligejere ikke opmærksomme på, siger Tine Nielsen, der er ekspert i byggereglementet hos Bolius og ofte får henvendelser fra boligejere, som ikke kan forstå, hvorfor skader ikke er dækket af deres ejerskifteforsikring.

»Hvis skaden er opstået på grund af en bestemt type materialer eller fundamenter, som generelt blev brugt på den tid, hvor huset blev bygget, vil den slags skader typisk ikke være dækket,« siger hun.

Derfor er det vigtigt at læse den hustypebeskrivelse, som følger med tilstandsrapporten. Af hustypebeskrivelsen fremgår det, hvilke problemer der er forventelige for boligen.
For at undgå ubehagelig overraskelser er det en god idé at hyre en byggesagkyndig til at gå huset igennem, før man køber, siger Tine Nielsen.

»Selvfølgelig kan man læse tilstandsrapporten, men tilstandsrapporten er altså sælgers dokument, så der kan man ikke læse om husets tilstand set med købers øjne,« siger hun.
Derudover skal man tage sig tid til at læse det med småt i sin forsikringspolice, selv om en ejerskifteforsikring kan være svær at forstå.

»Man er altså pligtig til selv at undersøge, hvad man køber,« siger Tine Nielsen.

sommerhus

​Fakta: Skader der ikke dækkes

  • En almindelig ejerskifteforsikring dækker kun forhold, der er i bygningen.
  • Alt, der befinder sig uden for soklen og murene, dækkes ikke.
  • Forhold, der er omtalt i tilstandsrapporten eller elinstallationsrapporten, dækkes ikke.
  • Forhold, der kan forventes af en bolig af samme stand eller alder, dækkes ikke.
  • For eksempel vil en fugtig kælder i et hus fra 1940'erne aldrig blive dækket, da fugt er forventeligt i den type hus.


Kilde: Forbrugerrådet Tænk Penge

Fredag

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen