Berlingske Business

Lav rente: Så meget mere kan du låne for nu

Gentofte og Storkøbenhavn
Foto:

I takt med at renten falder, vokser det beløb, som en familie kan låne i banken og realkreditinstituttet.

Renternes hovedspring ud fra den høje vippe giver danskerne mulighed for at låne mere på baggrund af den samme indkomst.

Med andre ord har de danske familier nu råd til at optage et større lån, end de havde, da renterne var højere, viser en analyse fra Arbejdernes Landsbank.

Bankerne tager udgangspunkt i et rådighedsbeløb, som en familie bør have til at leve for efter faste omkostninger. Og når de faste omkostninger falder i takt med at renten på lånene falder, så giver det luft til at låne et højere beløb.

»Pengene skal stemme, når måneden er omme. For en familie med to børn er tommelfingerreglen, at der skal være 15.500 kroner til overs pr måned, når alle faste udgifter er betalt,« forklarer Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Mange kan få glæde af nyt boliglån

I både banker og realkreditselskaber bliver kunderne kreditvurderet med udgangspunkt i, at de optager et 30-årigt fastforrentet realkreditlån med afdrag - også selv om familien eksempelvis vælger at bruge lån med variabel rente eller afdragsfrihed.

Men de 30-årige fastforrentede lån har også taget en gevaldig tur ned ad renteskalaen. Det er ikke længere siden end 2011, før renten p de toneangivende fastforrentede lån var mere end dobbelt så høj som nu - nemlig 5 procent mod de 2 procent i dag, der endda er på vippen til at lukke og bane vejen for endnu lavere forrentede låneserier.

»Rentefaldet fra 5 procent til 2 procent samt rentefald på banklån har alt andet lige betydet, at familien har plads i budgettet til en gæld på 2,6 mio. kroner frem for en gæld på 2,2 mio. kroner For en almindelig lønmodtager familie betyder rentefaldet altså, at de i dag ville kunne optage et lån, der var 400.000 kroner større,« konkluderer Lone Kjærgaard.

aaa

Størrelsen på belåningen ved køb af en bolig beregnes som "gearingen" af årsindkomsten - altså hvor mange gange man kan gange sin årsindkomst op som lån. I dag kan danskere på boligjagt regne med at kunne låne et beløb, der er 3,6 gange så højt som deres årsindkomst, hvor det for bare fire år siden ville have været 3,1 gange årsindkomsten, konkluderer Lone Kjærgaard.

»Helt lavpraktisk betyder det, at man som potentiel boligkøber kan skrue ekstra op for, hvad huset maksimalt må koste, når man sidder foran computeren og leder efter bolig,« oplyser hun.

Lone Kjærgaard gør dog opmærksom på, at en gearing på 3,6 "ikke er et tal, der er mejslet i sten."

»Hvor meget man kan låne, vil altid bero på en individuel kreditgennemgang. Nogle har behov for et større rådighedsbeløb end de vejledende satser - andre kan leve for betydeligt mindre. Faktoren vil desuden kunne variere på tværs af kommuner som følge af forskellige kommunale satser,« påpeger hun.

Beregningerne er lavet på baggrund af Arbejdernes Landsbanks modelfamilie med forældre samt to børn, hvoraf den ene går i børnehave, og den anden går i skole og fritidsordning.

Villa

De faste udgifter går til bl.a. børnepasning, fagforening og A-kasse, forsikringer, vand og varme, renter og ejendomsskatter. Og når de er betalt, skal familien have et rådighedsbeløb svarende til bankens vejledende satser.

De lyder på 11.000 kroner for et par uden børn, 2.500 kroner for det første barn og 2.000 kroner for hvert efterfølgende barn.

Ud over det 30-årige fastforrentede realkreditlån med afdrag er der regnet med et 20-årigt banklån og en opsparing på 150.000 kroner til resten af boligens kontantpris.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen