Berlingske Business

Konkursramte andelshavere vinder millionsag over Nordea

billede klostergaarden
Andelsforeningen Klostergaarden vandt i Højesteret over Nordea. Foto:

Højesteret har tirsdag givet andelshaverne i den konkursramte forening Klostergaarden medhold i en sag mod Nordea om en forhøjet husleje. Dermed slipper andelshaverne for en regning på 4,5 mio. kr.

Andelshaverne i den konkursramte andelsboligforening Klostergaarden har vundet endnu en omgang i kampen mod Nordea og slipper dermed for en regning på 4,5 mio. kr.

Således har Højesteret tirsdag givet de 92 andelshavere i Klostergaarden, der ligger i København, medhold i sagen mod Nordea. En strid om en forhøjelse af boligafgiften.

»Retfærdigheden er endelig sket fyldest. Vi håber med denne dom, at der snart kan skabes ro for beboerne efter flere år med betydelig usikkerhed for ejendommens familier. Dommen rydder samtidig vejen for, at kurator kan afslutte bobehandlingen af konkursboet hurtigt,« siger formanden for Interesseforeningen Klostergaarden, Michael Barding, i en meddelelse.

grøndalsvænge billlede

Kort fortalt omhandler sagen, at andelshaverne tilbage i december 2010 besluttede at ophæve en tidligere vedtaget forhøjelse af boligafgiften pr. 1. januar 2011. På daværende tidspunkt var Klostergaarden allerede i store økonomiske problemer, og andelsboligforeningen var i dialog med foreningens kreditor, Nordea, om en genopretningsplan.

Den vedtagede forhøjelse af boligafgiften var en del af Genopretningsplan 1, men forhøjelsen blev droppet af andelshaverne, da vurderingen var, at Genopretningsplan 1 ikke var tilstrækkelig, og derfor var foreningen sammen med Nordea begyndt at arbejde på Genopretningsplan 2.

Parterne nåede dog aldrig til enighed om en genopretningsplan, og i maj 2011 blev Klostergaarden taget under konkursbehandling efter eget ønske.

Nordea har efterfølgende anlagt sag mod Klostergaarden. Nordea mener, at ophævelsen af den vedtagede forhøjelse af boligafgiften er ugyldig.

solgt

Sidste år afgjorde Landsretten, at andelshavernes disposition var i orden, og tirsdag stadfæstede Højesteret altså dommen og afgjorde, at »dispositionen ikke anses for utilbørlig, og den kan derfor heller ikke omstødes efter konkurslovens § 74.«

Dommen betyder, at beboerne ikke påføres yderligere tab ud over de 25 mio. kr., de allerede har tabt.

Nordea havde krævet en forhøjelse af den samlede husleje på mere end 1,3 mio. kr. om året, og desuden skulle beboerne efterbetale husleje for mere end 4,5 mio. kr. Det slipper andelshaverne nu for, men helt færdig er behandlingen af Klostergaarden ikke endnu.

»Usikkerheden for familierne er dog ikke helt overstået endnu. Konkursboet venter stadig på at blive afsluttet. Konkursboet er allerede ind i sit 5. år. En trist rekord i langsommelighed. Vi er til gengæld meget opsatte på at kæmpe videre med alle de til rådighed stående midler, og dommen i dag har bestyrket vores følelse af, at det nytter at forsvare sine rettigheder,« siger Michael Barding i meddelelsen.

boligboble

Duegården i dialogmøde med Nykredit

Også en anden af Københavns store andelsboligforeninger ligger i strid med en af Danmarks store finanskoncerner. Det gælder A/S Duegården, som i årevis har forsøgt at få lov til at gå konkurs, men Nykredit kæmper imod, og sagen ligger nu i Højesteret.

Nykredit afholdt mandag aften et såkaldt dialogmøde med 35-40 af Duegårdens omkring 200 andelshavere, hvor Nykredit lagde op til »at begynde på en frisk«.

Flertallet af andelshaverne er dog kritiske over for Nykredits initiativ, fordi finanskæmpen går uden om de demokratiske valgte rådgivere, herunder likvidatorer og advokat. Mange andelshavere efterlyser et forslag til gældssanering fra finanskæmpen, men sådan et forslag fremkom Nykredit ikke med på dialogmødet.

q

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen