Berlingske Business

Ingen hjælp til Hovedstadens boligejere fra Venstre

Venstre og grundskyld
Grundskylden stiger voldsomt for grundejere i hovedstadsområdet, og det er staten, der i praksis scorer gevinsterne. Foto:

Striben af nordsjællandske borgmestre, der raser over udligningsordningerne og den stigende grundskyld, skal ikke regne med en hjælpende hånd fra Venstre på Christiansborg.

Den voldsomt stigende grundskyld er blevet et hedt emne op til kommunalvalget, og blandt politikere i hovedstadsområdet hersker der stor frustration over grundskyldens himmelflugt og det kommunale udligningssystem, der i praksis sender alle pengene videre til statskassen.

De mange vrede borgmestre omkring København og Nordsjælland skal dog ikke regne med en hjælpende hånd fra Venstre på Christiansborg. Her afviser kommunalordfører Jacob Jensen at ændre det kommunale tilskuds- og udligningssystem, der i praksis gør det vanskeligt for kommunerne at sænke grundskyldspromillen.

»Vi vil ikke være med til at adskille indtægterne fra grundskylden fra udligningssystemet. Bundlinjen er, at provenuet fra udligningssystemet danner grundlag for, hvor meget der bliver sendt fra hovedstadsområdet til resten af landet. Hvis vi fjernede grundskyldselementet fra udligningssystemet, ville det mindske den samlede kommunale udligning, og det ønsker vi ikke. Der skal være stabilitet omkring udligningssystemet,« siger Jacob Jensen.

12BUSPix-forsiden-Business.jpg

Som systemet er i dag, er staten den store vinder ved den kraftigt stigende grundskyld for boligejere i hovedstadsområdet. Det skyldes, at statens bloktilskud til den enkelte kommune sænkes, når indtægterne fra grundskyld stiger.

Hvis kommunerne ønsker at holde indtægterne fra grundskyld konstant i kroner og øre, vil det imidlertid koste dem dyrt, da tilskuds- og udligningssystemet er baseret på, at grundskyldspromillen holdes i ro. Tilskudssystemet forudsætter med andre ord, at kommunerne i hovedstadsområdet får kraftigt stigende indtægter fra grundskylden pga. stigende grundværdier i og omkring København. Hvis kommunerne som modtræk sænker grundskyldspromillen og dermed ikke får de forventede ekstra indtægter, så får de alligevel ikke mere i bloktilskud.

Den stigende grundskyld har fået stribevis af borgmestre og politikere i hovedstadsområdet til komme med voldsomme udfald mod modellen. Gentoftes borgmester Hans Toft (K) har i dag i Berlingske Business kaldt den kommunale udligning og den stigende grundskyld for "vanvittig lovgivning", mens Rudersdals borgmester, Jens Ive (V), kaldet det for "helt utilstedeligt og ude af proportioner."

grundskyld

Venstres kommunalordfører, Jacob Jensen, er dog ikke klar med en håndsrækning til de nordsjællandske politikere.

»Jeg kan sagtens følge argumentationen. Men det ændrer ikke ved, at vi som Christiansborgpolitikere også har ansvar for at skabe udvikling rundt omkring i landet. Jeg ønsker ikke at åbne op for en diskussion om en ny udligningsordning. Det ville skabe stor usikkerhed,« siger han.

Så der er ingen Christiansborg-hjælp fra Venstre til de mange boligejere i Hovedstadsområdet, der oplever kraftigt stigende grundskyld?

»Ikke i forhold til at fjerne grundskylden fra udligningssystemet.«

Debatten om den stigende grundskyld blev intensiveret, da Berlingske Business i forrige uge kunne fortælle om en omfattende rundspørge om grundskylden fra Berlingske Research blandt mere end 2.500 kandidater til kommunalvalget. Her støttede knap 42 procent en vidtgående model med at fastfryse grundskylden i kroner og øre.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) afviste dog enhver tanke om at fastfryse grundskylden.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen