Berlingske Business

Hvordan navigerer en boligejer i rentehavet?

Villakvarter
Billede af villaer i et villakvarter i Brønshøj. Foto:

Renterne har været rekordlave i en lang periode, og prognoserne lyder på, at de er lave et år endnu. Længere renteprognoser er meget usikre, men den amerikanske centralbank forventes snart at begynde på de første rentestigninger siden 2006, hvilket traditionelt trækker renten på 30-årige danske realkreditlån med.

Hvorfor bør boligejere følge med i renteudviklingen?

Fordi der er gode muligheder for at tjene penge ved dels at vælge det rigtige lån, dels løbende at pleje sit lån i forhold til renteudviklingen. Men det er svært at spå om renten på langt sigt og tilsvarende svært at ramme det rigtige lån.

Bolig til salg

Hvilke muligheder har boligejerne?

Den mest oplagte gevinst ligger i at optage fastforrentede obligationslån, der kan konverteres op og ned i takt med renten. En konvertering til en lavere rente giver en lavere ydelse på lånet, mens en opkonvertering kan skære noget af restgælden. Til gengæld får boligejere med variabel rente en lavere ydelse, og de kan spekulere i at ændre perioden mellem rentetilpasningerne. Mest optimalt er det, hvis en rentetilpasning falder sammen med udskiftning af boligen. Boligejeren kan desuden vælge at låse renten i en kortere eller længere periode afhængig af udsigterne for rentens udvikling.

Til BT

Risikerer boligejere med flekslån at sidde i en fælde?

En del boligejere er endt i den såkaldte fleksfælde i perioder med faldende renter. Det betyder, at det har været dyrt at forlade et flekslån i utide. Flekslån kan nemlig ikke siges op og indfries til kurs 100, som fastforrentede obligationslån kan, når kursen er over 100. Jo længere mellem rentetilpasning, desto større udsving i kursen. For de boligejere med F5-lån, der skal rentetilpasses i næste omgang, steg kursen på deres nuværende lån efter optagelsen i begyndelsen af 2011 fra 94 til 104. Dermed ville det have kostet et kurstab på op til otte procentpoint at indfri det. Til gengæld kan kursen også komme under 100 i perioder med rentestigninger, så boligejeren får en kursgevinst. Den skal dog beskattes ved konvertering – men ikke ved boligsalg. Kursudsvingene bliver mindre, jo tættere lånet er på rentetilpasning.

07busValhojsAlle03_høj oplø.jpg

Hvem tjener på omlægning af realkreditlån, bankerne eller boligejerne?

Omlægning af realkreditlån har været en voksende indtægtskilde for banker og realkreditselskaber i de senere år. Men mange boligejere har også både skåret i restgæld og renter ved hjælp af konverteringer. Det afgørende er at forlange en beregning af konverteringen inklusiv alle omkostninger samt en beregning af break-even – altså hvornår omkostningerne er tjent ind, og konverteringen begynder at give overskud.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen