Berlingske Business

Husejere er blevet rigere i ni ud af 11 landsdele

Huspriser01
Overskrift
Huspriser02
Overskrift
Villakvarter
Overskrift
Husejere i ni ud af 11 landsdele kan glæde sig over, at priserne er steget de seneste år. Foto:

Boligfesten i og omkring de største byer spreder sig som ringe i vandet. En ny opgørelse viser, at huspriserne i årets første kvartal er steget i ni ud af 11 landsdele sammenlignet med samme kvartal i 2014. Og der er tale om solide regionale prishop, påpeger cheføkonom.

Når det regner på præsten, drypper det på degnen. De stigende priser på boligmarkedet er ikke længere kun et københavnerfænomen, men vinder indpas i det meste i landet. Det viser beregninger, Realkredit Danmark (RD) har udarbejdet til Berlingske Business på baggrund af Boligsidens Markedsindeks for marts.

»Der har i den seneste tid været mange diskussioner om risikoen for en fremtidig prisboble i især hovedstadsområdet, men i skyggen af det kan vi roligt konkludere, at bedringen på boligmarkedet i stigende grad vinder indpas rundt omkring i landet,« siger RD's cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig.

København er gået i udbrud Eksperter enige: Huspriserne stiger

Han er dykket ned i de regionale tal for prisudviklingen, der viser, at husene i årets første kvartal er blevet mere værd end året før i ni ud af de 11 landsdele.

Huse steget 373.000 kr. i værdi

Selvom tallene varsler bedre tider i det meste af landet, er det dog stadig primært prisstigningerne i og omkring hovedstadsområdet, der trækker landsgennemsnittet op på 5,2 pct. Især København fortsætter himmelflugten med en stigning på knap 11 pct. det seneste år.

DKs største

»Det svarer til en værdistigning på hele 373.000 kr. for et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter. Der er i det hele taget tale om solide regionale prisstigninger i de ni landsdele fra små 3 pct. i Nordjylland og op til de 11 pct. i København,« siger cheføkonomen.

Teksten fortsætter under grafikken.

Prisudviklingen på parcelhuse det seneste kvartal og over det seneste år opdelt efter landsdele

Kilder: Boligsidens Markedsindeks for marts og beregninger fra Realkredit Danmark

Mens Østsjælland, Københavns Omegn og Nordsjælland ligger i top, har Øst-, Syd- og Nordjylland oplevet en mere beskeden fremgang. Kun i Vestjylland og på Bornholm er priserne lavere end året før. Især Bornholm trækker godt ned i gennemsnittet med et prisfald på over 10 pct.

Handelsaktivitet

»Trods stigende formkurve på boligmarkedet over det meste af landet er der endnu ikke tale om et brud med de seneste års polariseringstendenser. Det er stadigvæk de dyreste boligområder, der har førertrøjen på,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Højere priser i 69 ud af 98 kommuner

Ses der alene på udviklingen fra 4. kvartal 2014 til 1. kvartal 2015, har ti ud af 11 landsdele oplevet stigende huspriser. Dykker man endnu længere ned i de regionale data, kunne 69 ud af 98 kommuner i marts bryste sig af højere huspriser sammenlignet med året før.

Teksten fortsætter under grafikken.

Prisudviklingen på parcelhuse i de danske kommuner

Artiklen fortsætter under billedet
Huspriser02

Kilder: Boligsidens Markedsindeks for marts og beregninger fra Realkredit Danmark

»Det svarer til prisstigninger i syv ud af ti kommuner. Det er den højeste andel i statistikkens levetid (siden begyndelsen af 2010, red.) og taler også sit tydelige sprog om bedre tider på boligmarkedet rundt omkring i landet. Tilbage i begyndelsen af 2012 var det f.eks. kun otte kommuner, der havde højere huspriser end året før,« siger han.

Se her, hvordan kvadratmeterpriserne har udviklet sig i din kommune de seneste fem år - og om de er steget eller faldet:

Boligpriser

Ifølge cheføkonomen skyldes de stigende huspriser først og fremmest de historisk lave renter. Samtidig er boligbyrden i mange områder af landet lav set i en historisk kontekst.

»Det betyder, at adgangen til boligmarkedet er relativ gunstig for mange førstegangskøbere,« siger  Christian Hilligsøe Heinig, der desuden peger på den stigende beskæftigelse og større økonomisk optimisme blandt danskerne som vigtige parametre for den positive udvikling på boligmarkedet.

Mange kan få glæde af nyt boliglån

Huspriser

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen