Berlingske Business

Her har børnefamilier råd til at købe bolig

Bolig
Børnefamilier på boligjagt har fået flere valgmuligheder, end de havde i 2012. En gennemsnitlig familie har i dag råd til at købe et hus på 140 kvm i 65 ud af 98 kommuner. Foto:

De historisk lave renter har givet børnefamilier adgang til en større del af boligmarkedet end for to år siden, men nogle områder er stadig lukket land. Se her, i hvilke kommuner en gennemsnitlig familie har råd til at købe bolig.

Det er generelt blevet nemmere for danske børnefamilier at komme ind på boligmarkedet takket være de rekordlave renter på realkreditlån. Mens en gennemsnitlig familie i 2012 kun havde råd til at købe en bolig på 140 kvm i 57 af landets 98 kommuner, er der nu 65 at vælge mellem (se kort for neden).

Det fremgår af en analyse, som brancheforeningen Realkreditrådet har udarbejdet til Berlingske Business.

Der er ikke frit valg på alle hylder. Hvis man vil have et gennemsnitligt hus, er kommunerne i og omkring København og Aarhus lukket land.

Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.
DEL CITAT

Analysen tager udgangspunkt i en familie med to børn og to voksne, der har en samlet årlig indkomst før skat på godt 680.000 kr. - hvilket er gennemsnittet for et par i alderen 30-39 år. Det svarer nogenlunde til lønindkomsten for en nyansat folkeskolelærer og en sygeplejerske.

Markant stigning i antallet af lånetilbud

Uden for økonomisk rækkevidde

Men selv om gennemsnitsfamilien har fået flere valgmuligheder, er der stadig en del røde zoner på landkortet.

»Der er ikke frit valg på alle hylder. Hvis man vil have et gennemsnitligt hus, er kommunerne i og omkring København og Aarhus lukket land,« siger Ane Arnth Jensen,  direktør i Realkreditrådet.

Priserne er nemlig steget så meget i de to største byer, at de trods billigere realkreditlån er uden for økonomisk rækkevidde for en typisk børnefamilie. Til gengæld har de senere års rentefald åbnet for adgangen til flere af landets øvrige store byer som Aalborg, Silkeborg, Kolding og Odense.

København er gået i udbrud Eksperter enige: Huspriserne stiger

»For bare to år siden eksisterede den mulighed ikke, med mindre man var villig til at gå på kompromis og f.eks. købe et mindre hus,« siger Ane Arnth Jensen.

Det skyldes udviklingen på boligmarkedet, der er blevet mere og mere opdelt under krisen.

Klip en hæl og skær en tå

»I de kommuner, hvor børnefamilien i dag har adgang til boligmarkedet, ligger priserne i gennemsnit godt en pct. lavere end for to år siden. Omvendt er priserne steget med knap syv pct. i de kommuner, hvor børnefamilien ikke har råd til at købe et almindeligt hus,« sigerAne Arnth Jensen.

DKs største

Hvis man vil bo tæt på det pulserende storbyliv, kan det derfor være nødvendigt at klippe en tå og skære en hæl.

»Så må man sætte drømmen om store børneværelser og god plads rundt om spisebordet på hold. Der skal dog en del til. Sænker man sit boligønske til 120 kvm, giver det muligheder i udkanten af Hovedstaden som f.eks. Frederikssund, Køge og Lejre. Men hvis man vil nærmere centrum, må man finde andre steder at slække på kravene,« siger Ane Arnth Jensen.

Handelsaktivitet

Ifølge analysen har børnefamilier 69 kommuner at vælge mellem, hvis de kan nøjes med 120 kvm - altså fire kommuner mere end hvis kravet er 140 kvm.

Se i hvilke kommuner en gennemsnitlig familie havde råd til at købe et hus på 140 kvm i 2014

Artiklen fortsætter under billedet
Landkort 2014

Grøn kommuner indikerer, at familien havde råd til at købe - rød det modsatte.

Se i hvilke kommuner en gennemsnitlig familie havde råd til at købe et hus på 140 kvm i 2012

Artiklen fortsætter under billedet
Landkort 2012

Om analysen:

Realkreditrådet har analyseret indkomstbehovet for, at en typisk børnefamilie kan købe et gennemsnitligt hus på 140 kvm i forskellige dele af landet. Analysen er baseret på de seneste kvadratmeterpriser fra slutningen af 2014 og skatteopgørelsen fra 2014.

Der er taget udgangspunkt i følgende:

  • En gennemsnitlig familie bestående af to voksne og to børn.
  • Begge forældre tjener lige meget.
  • Det ene barn går i vuggestue og det andet går i børnehave.
  • Familien har en opsparing, der dækker 5 pct. af boligens købesum samt omkostninger til køber rådgivere og tinglysning af handelen.
  • Den øvrige købesum finansieres for 80 pct. vedkommende med et fastforrentet realkredit lån inkl. afdrag og med en kuponrente på 2,0 pct. samt et boliglån for de resterende 15 pct. vedkommende.
  • Familien har bil og har lagt en udbetaling på 20 pct. og har et billån på 200.000 kr. Der køres 20.000 km. om året, og det antages, at begge forældre har en samlet afstand til og fra arbejde på 30 km. - og at der køres i gennemsnit 18 dage på arbejde om måneden
  • Familien skal i 2014 minimum have et rådighedsbeløb, der svarer til den vejledende sats fra Finantilsynet for en familie der har positiv formue, tilfredsstillende rådighedsbeløb og gældsfaktor.
  • Familien styrer sin økonomi fornuftigt, og der er ikke overtræk eller restancer på grund af økonomiske problemer.
  • Det krævede rådighedsbeløb kan derfor variere fra et realkreditinstitut/bank til et andet og afhænger i øvrigt af den enkelte families forbrugsbehov og formueforhold.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen