Berlingske Business

Hans Engell: "Nyt boligbeskatningssystem kan udløse valgkamp"

Hans Engell om vismændenes udspil om ny boligbeskatning
Hans Engell mener ikke, at vismændenes udspil om ny boligbeskatning bliver realitet. Arkivfoto: Morten Melhede/Scanpix 2013) Foto:

Hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) følger vismændenes anbefaling om at ophæve skattestoppet og øge boligbeskatningen, kan det ende med et valg. Og det vil han næppe risikere, siger politisk kommentator Hans Engell.

De økonomiske vismænd anbefaler i en kronik i Berlingske, at man ophæver skattestoppet og øger beskatningen af ejerboliger. Men det får ingen gang på jord, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

Han påpeger, at netop boligbeskatning bliver et sprængfarligt emne i det politiske efterår - og stiller statsministeren over for en nærmest umulig opgave.

DF holder fast i at lade husejere klage over ejendomsskat Markan

»Regeringen har en bundet opgave, når det kommer til ejendomsvurderinger, hvor man er pisket til at komme med et udspil. Men jeg tror ikke, at mandaterne på Christiansborg er fordelt på en måde, så man er klar til den helt store ændring af ejerboligbeskatningsområdet, som vismændene lægger op til,« siger Hans Engell, der er tidligere leder af Det Konservative Folkeparti.

Han forklarer, at det i virkeligheden er cirklens kvadratur, Lars Løkke Rasmussen skal løse. Hvis han laver flertal den ene vej, mister han sit flertal den anden vej.

»I det billede har jeg svært ved at se, at man pludselig skulle spille et fuldstændig nyt boligbeskatningssystem på banen. Lars Løkke Rasmussen risikerer jo, at det vil udløse en valgkamp, hvor boligbeskatning i Danmark vil blive et hovedtema,« siger Hans Engell.

Derfor er hans vurdering, at regeringen vil spille ud med et mere afgrænset forslag koncentreret om ejendomsvurderingerne.

Boligejerne er blandt vinderne i finanslov boliglån

»Hvor vidtgående det bliver, er svært at sige. Hovedproblemet er, at Liberal Alliance og de konservative tydeligvis har besluttet, at de ikke vil gå ind i noget, der koster penge for de boligejere, som de henvender sig til,« siger han.

Med andre ord skal Frederiksberg og Gentofte slippe billigere, hvilket også skyldes, at der er kommunalvalg næste år. Så det er ikke lige tidspunktet at lægge sig ud med boligejerne og borgmestrene, forklarer han.

»Hvis regeringen skal have syet et nyt system sammen, bliver det med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. Og Mette Frederiksen (S) har sagt, at hun ikke vil lave aftaler på det her område, hvis ikke hun får afgørende indflydelse på hele den øvrige økonomiske politik – herunder også en skattereform,« siger Hans Engell.

Og i så fald bliver svært at se, hvordan LA skal kunne være med, da Mette Frederiksen har sagt nej til topskattelettelser, uddyber han.

»LA og de konservative vil ikke alene stå af på den sag, de vil også komme med et lodret mistillidsvotum, hvis regeringen laver en aftale om en omlægning med DF og S. Og jeg tror heller ikke, at de to partier - eller Venstre for den sags skyld – er særlig indstillede på at lægge sig ud med store dele af boligejerne.«

Hans Engell påpeger desuden, at man ikke bare isoleret kan gøre det, som vismændene anbefaler. Man er nødt til at tage et langt tilløb for at gennemføre sådan en ændring.

»Det er lidt nemmere at være økonomisk professor end at samle 90 mandater på Christiansborg. Vismændene kan godt sidde i deres elfenbenstårne rundt omkring, men der er vejen til Folketingssalen meget lang. Selvom der vil være politikere, som f.eks. De Radikale, der er enige med dem, vil de store partier ikke kunne slutte sig til det,« siger han.

Gårdmiljø

Desuden påpeger han, at efterårets politiske dagsorden i forvejen er så overfyldt, at det vil være for stor en mundfuld at bringe hele boligbeskatningsområdet ind.

»Kort sagt, jeg tror ikke på det. Men det er ikke det samme, som at det er uden aktualitet. De fleste politikere er godt klar over, at den måde, vi har indrettet systemet på i dag, giver nogle meget synlige skævheder.«

Hvorfor er der så stor berøringsangst for at tage hul på boligbeskatningen?

»Der er ufattelig mange boligejere i Danmark, og de udgør en meget stor vælgergruppe, som er afgørende for, hvor regeringsmagten ligger. Politikerne ved af historisk erfaring, at hver gang der er blevet skabt uro på boligmarkedet, har det kastet voldsomme reaktioner af sig i vælgerhavet. Der er alt for meget på spil,« siger Hans Engell.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen