Berlingske Business

Grundskyld på himmelflugt kan koste huset

30BUSTil-BM-business-f-Priv.jpg
»Grundskylden bliver på 113.000 kroner om året, når den er fuldt indfaset, og så kan vi nok ikke blive siddende i huset,« siger René Poulsen, der købte villaen på Frederiksberg sammen med sin hustru i 2008. Foto: Søren Bidstrup

Udsigten til flere års yderligere stigning i grundskylden kan betyde, at René Poulsen og familie må flytte fra deres villa på Frederiksberg.

René Poulsen kan regne sig frem til, at skatten på jorden under familiens villa på Frederiksberg over de kommende år næsten bliver fordoblet fra de nuværende 60.000 kroner om året.

Til BT

Han har i forvejen oplevet en stigning fra 36.0000 kroner, siden familien på fire købte villaen på Normasvej i 2008.

»Grundskylden bliver på 113.000 kroner om året, når den er fuldt indfaset, og så kan vi nok ikke blive siddende i huset,« siger han.

Dermed bliver den type villaer på Frederiksberg lukket land for selv så solide indkomster, som de sammenlagt 1,2 millioner kroner, som René Poulsen og hans hustru henter i årsindkomst. Men allerede på nuværende tidspunkt hænger deres budget kun lige akkurat sammen med bankernes standardkrav til rådighedsbeløb – vel at mærke med et fastforrentet realkreditlån til de nuværende rekordlave renter.

Til BT

Lige nu har familien et femårigt rentetilpasningslån uden afdrag, der giver lidt mere luft i økonomien. Men hvis renten stiger fra det meget lave niveau, mens grundskylden samtidig fortsætter op, sætter det yderligere pres på boligejernes økonomi.

Stigningen i grundskylden undrer og ærgrer René Poulsen, der med sin baggrund i bankverdenen har beregnet, at stigningen er løbet langt hurtigere end huspriserne i hans nabolag. Hvis grundværdien på familiens ejendom havde fulgt den almindelige udvikling i boligpriserne i området, havde grundvurderingen været knap to millioner kroner lavere. Det svarer med Frederiksbergs grundskyldspromille til en grundskyld på godt 51.000 kroner om året – der dog ikke er fuldt indfaset endnu. Når den er fuldt indfaset, vil beløbet lægge beslag på 122.500 kroner af en bruttoløn for en topskatteyder på Frederiksberg.

Vær dog ærlig

René Poulsen erkender blankt, at familiens hus med sildebensparkét på gulvet i stuerne, 228 kvadratmeter bolig og 923 kvadratmeter grund er værd at være misundelig på. Huset kostede da også otte millioner kroner i 2008, men ellers sender den aldrende Toyota Corolla i indkørslen og det basale køkken med lamineret bordplade og linoleum på gulvet ikke andre økonomiske signaler end en tilsvarende villa i de nærliggende bydele Valby eller Vanløse.

Ejendomsskat_Brevk_Business

»Men hvis det er en misundelsesskat, så vær dog ærlig omkring det og sig det lige ud,« siger René Poulsen.

Han kan på trods af en mangeårig karriere i finanssektoren ikke gennemskue fastsættelsen af grundskylden, og han undrer sig over, at den især i oktober 2012 tog et kraftigt spring opad.

I maj 2012 indgik regeringen og Venstre et forlig om en skattereform, hvor Venstre fik inkluderet, at rentefradraget for boligejere ikke blev reduceret mere end allerede planlagt.

Kæden hoppede af

»Jeg undrer mig over det store spring i grundværdierne, der efterfølgende skete i oktober, og man kan se på indekset over prisudviklingen, at kæden helt hoppede af på det tidspunkt,« siger Rene´Poulsen og peger på, at netop Venstre ikke på noget tidspunkt har villet pille ved grundskylden.

Parcelhuskvarter set fra luften.

I villakvarteret på Frederiksberg har René Poulsen i øvrigt observeret det paradoks, at huse med mindre grunde på en nærliggende vej handles til højere kontantpriser.

Han tolker det, som at den højere grundskyld trækker det kontantbeløb, som køberne har råd til at købe for, ned.

»De fleste handler jo på den ydelse, som de har råd til at sidde for,« siger han.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen