Berlingske Business

Godt nyt til landets boligejere: 2. kvartal bød på »vilde prisstigninger«

Der blev solgt lejligheder for 35 milliarder sidste år
ARKIVFOTO 2007 (Foto: Jeppe Michael Jensen/Scanpix 2014) Foto:

Der bliver handlet flere huse og til højere priser. Prisfesten fortsætter på boligmarkedet, viser nye tal.

Landets boligejere har god grund til at gå til weekend i højt humør. Nye tal fra FinansDanmark viser, at huspriserne på landsplan har løftet sig med 5,2 pct. det seneste år, samtidig med at der er 8,3 pct. flere handler end for et år siden.

»Opsvinget på boligmarkedet er nu bredt forankret over hele landet med flere hushandler og højere priser end for et år siden. Fremgangen på boligmarkedet er ikke længere kun et københavnerfænomen, og i alle dele af Danmark rører boligmarkedet på sig. I Jylland og på Fyn er der i gennemsnit handlet 11 pct. flere huse end for et år siden, og på Vest- og Sydsjælland, hvor boligmarkedet blev hårdest ramt efter krisen, løfter priserne sig nu allermest,« siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

09BUSPix-Bolig-190100.jpg

Konkret steg huspriserne med 4,1 pct. i 2. kvartal 2017, mens lejlighedspriserne og fritidshuse steg med 3,7 pct. hhv. 8,8 pct. Målt over det seneste år er huspriserne steget med 5,2 pct., lejlighederne med 7,5 pct. og fritidshusene med 3,2 pct.

»Både huse og lejligheder er steget ganske voldsomt i pris det seneste kvartal. Det er dejligt for boligejerne men ikke særligt overraskende, når man tager den faldende rente, den stigende beskæftigelse og den generelle fremgang i danskernes realløn i betragtning,« siger Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit. Hun kalder prisstingningerne for »vilde«.

Ifølge boligøkonomen betyder prisstigningen helt konkret, at et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter er steget fra 1.754.000 kr. for et år siden til 1.845.000 kr. i dag. Det svarer til en skattefri gevinst på 91.000 kr. eller 7.580 kr. om måneden.

På landsplan koster et gennemsnitligt hus i dag godt 1,8 mio. kr., og det er fire pct. mindre end på toppen, skriver FinansDanmark. Antallet af handlede huse ligger  pct. under det højeste niveau.

12BUS20170907-113849-3-1149.jpg

Priserne på ejerlejligheder i København har fuld fart på

I andet kvartal steg kvadratmeterprisen på ejerlejligheder i København med 4,0 pct. i forhold til 1. kvartal.

»Dermed er priserne steget med 10 pct. over det seneste år. Det betyder, at på bare et enkelt år er en ejerlejlighed på 90 kvm. i København blevet 315.000 kr. mere værd - det er markant - og over de seneste fem år er der tale om en stigning på 1.400.000 kroner,« skriver Signe Roed-Frederiksen, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

.

Hun forklarer, at årsagerne til prisstigningerne over de seneste år skal findes i det lave renteniveau, stigende indkomster og den store tilflytning til Hovedstaden.

»Der er i vores optik altså ikke tale om en boligprisboble. Men en stigningstakt på 10 pct. om året er ikke holdbar i længden. Der er generelt udsigt til mindre medvind for det københavnske boligmarked den kommende tid. Strammere kreditvilkår for boligkøberne, øget udbud af boliger i takt med at igangværende projekter afsluttes og højere boligskatter vil alt sammen trække i retning af lavere priser. Læg dertil at renterne forventeligt vil have en svag pil opad det kommende år,« skriver Signe Roed-Frederiksen.

Jyske Bank langede boliglån for 80 milliarder ud sidste år

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen