Berlingske Business

Glimt i mørket: Her stiger priserne i Udkantsdanmark

Storby-husejere risikerer stort skattehop Boligejere skal have f
Nye tal fra Boliga viser, at de stigende boligpriser ikke er et rent storbyfænomen. Foto:

Det er en vel besunget vise, at Udkantsdanmark er under afvikling, men der er små lyspunkter i boligmarkedet væk fra landets største byer.

Hvor boligpriserne er i frit fald, og ejendomsmæglerne står ensomme tilbage med tomme huse og forgæves spejder efter de potentielle købere, der for længst har pakket kufferne til fordel for bylivet.

Ikke alene er den beskrivelse overdrevet. Den er heller ikke helt rigtig. Nye tal fra Boliga* viser nemlig, at de stigende boligpriser ikke er et rent storbyfænomen. Der er således flere af de såkaldte yder- og mellemkommuner med i top ti, når det kommer til den største procentvise stigning for villaer og rækkehuse i andet kvartal 2016 sammenlignet med året før.

Nordjyllands dyreste lejlighed nogensinde er solgt

Selvom der bliver handlet væsentligt færre boliger her end i de større byer, og enkelte handler i høje prislejer derfor kan påvirke resultatet, har blandt andet yderkommunerne Ærø, Vesthimmerlands og Norddjurs Kommune oplevet en stigning på mellem 12 og 16 procent.

Også såkaldte mellemkommuner som Brønderslev og Halsnæs har oplevet prisstigninger. En villa i Brønderslev blev i 2015 solgt for 6.955 kr. per kvadratmeter, mens prisen et år senere var 7.948 kr.

Optimisme på Mors

Den største procentvise stigning er i Høje-Taastrup Kommune, men københavnerforstaden er skarpt forfulgt af yderkommunen Morsø, der dækker øen Mors i Limfjorden. Her er priserne steget med 18 procent. Så selv med en vis påpasselighed over for de udsving, sådanne tal kan indeholde, er der en vis fremgang at spore.

Den lokale ejendomsmægler, Christian Nielsen fra Nybolig Morsø, er da også optimistisk, når det kommer til livet på Mors:

»Vi sælger flere boliger end før, og vi oplever en positiv tilflytning på vores ø og en lav arbejdsløshed. Så jeg tror på, at vi er på vej i den rigtige retning, selvom det er i en mindre målestok end i de store byer,« siger han.

lejlighed

Det er i følge Christian Nielsen primært de unge, der er begyndt at købe bolig, og han forstår godt, hvorfor de vælger Mors:

»Der sker meget positivt her på øen. Vi har et rigt kulturliv, og der har over sommeren været afholdt Kulturmødet, skaldyrsfestivalen og mange andre arrangementer. Så selv hvis man gerne ville, er det umuligt at nå at deltage i det hele.«

Ingen roser uden torne

Der er dog også kommuner i landets yderområder, hvor priserne ikke er steget, men derimod har taget endnu et dyk nedad.

Det største fald ses i mellemkommunen Stevns, hvor priserne er faldet med 19 procent, mens de i yderkommunen Ringkøbing-Skjern er faldet med tretten procent.

Holmbladsgade

Det er samme procentvise fald som i Kerteminde Kommune, hvor priserne dog generelt er på et højere niveau. Her kostede en kvadratmeter villa 11.780 kr. for et år siden, mens den var faldet til 10.293 kr. i andet kvartal i år.

Her kan se salgspriserne på villaer og rækkehuse i hele landet.

Her kan se salgspriserne på ejerlejligheder i hele landet.

* Boliga har opgjort de gennemsnitlige kvadratmeterpriser i henholdsvis andet kvartal 2015 og andet kvartal 2016. Der er kun medtaget kommuner med minimum 20 salg i fri handel i perioden. I kommuner med forholdsvis få handler kan enkelte boligsalg give større udsving i kvadratmeterpriserne mellem de to kvartaler. Kommuneinddelingen i yder-, land-, mellem- og bykommuner er baseret på Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters kategorisering.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen