Berlingske Business

Forstå den nye boligskat på tre minutter

Bolig
Den nye boligskatteaftale er landet. Foto:

Millionærknæk, indefrysning og forsigtighedsprinicip. Berlingske guider dig gennem de væsentligste elementer af den nye boligskatteaftale.

Tirsdag kunne regeringen sammen med Dansk Folkeparti, Social­demokratiet og Radikale Venstre præsentere en ny boligskatteaftale, som indeholdt en række centrale elementer. De nye regler træder i kraft fra 2021.

Berlingske har samlet de væsentligste aspekter af aftalen her.

Boligbeskatning

Indefrysning

Allerede fra næste år vil alle eventuelle grundskyldsstigninger blive indefrosset automatisk. Konkret betyder det, at det beløb, en boligejer løbende skal betale, ikke vil være større end det, boligejeren betaler i dag, frem mod 2021. I stedet oparbejdes stigningerne i boligen og skal afregnes, når man sælger boligen. Der er altså ikke umiddelbart tale om, at boligejerne ikke skal betale mere, regningen falder blot senere.

Forsigtighedsprincip

En væsentlig del af boligbeskatningen er selvsagt ejendomsvurderingen. Da der i 2016 blev indgået en ny aftale om ejendomsvurderinger, som skal træde i kraft fra 2019, blev der samtidig indført et såkaldt forsigtighedsprincip, som også spiller en rolle i den nye boligskatteaftale. For det beløb, boligejerne skal betale skat af, sættes 20 procent lavere end ejendoms- og grundvurderingen. En bolig, der vurderes til eksempelvis 5 mio. kroner, skal beskattes af en værdi på fire mio. kroner.

03BUSRB-PLUS-Gebyr-kan-skra.jpg

Millionærknæk

Den progressive boligbeskatning ændres i forbindelse med den nye boligskatteaftale. I dag skal en boligejer betale en procent. af sin boligværdi op til godt tre mio. kroner. Er boligen mere værd, beskattes denne værdi med tre pct. Fremover skal en bolig, der vurderes til at være op mod 7,5 mio. kroner værd, beskattes med 0,55 procent. Samtidig sænkes grundskyldspromillen, så den i snit falder fra 26 til 16 promille.

Boliger, der vurderes til mere end 7,5 mio. kroner, skal beskattes med 1,4 procent af værdien over de 7,5 mio. kroner.

På grund af det førnævnte forsigtighedsprincip er grænsen for den progressive sats således et beskatningsgrundlag på seks mio. kroner. Det betyder reelt set, at de nye skattesatser for ejendomsværdiskatten ikke er 0,55 pct. og 1,4 pct. af vurderingen, men derimod 0,44 pct. og 1,12 pct.

S lokker læger på landet med lønstigning Måling: Rød blok s

Fradrag

I forbindelse med overgangen indføres en skatterabat, som ifølge aftaleparterne betyder, at ingen boligejere skal betale mere i boligskat i 2021, end de skulle have betalt med de nuværende regler.

For med de nye regler står fire ud af ti boligejere til at få en ekstra skatteregning i forhold til i dag, og derfor indfører skatteaftalen i 2021 en permanent skatterabat, som de ramte boligejere kan tage med sig, indtil de sælger boligen - for eksempel på 5000 kroner om året. Som før nævnt får boligejerne dog fornøjelsen af en stigende grundskyld, som bliver indefrosset og skal betales den dag, man sælger

Og køber man først en bolig i 2021, er det i det hele taget bare ærgerligt. Her er der ingen skatterabat at hente. For den nye boligskatteaftale freder på sin vis ganske vist de nuværende boligejere, men sender regningen videre til de kommende boligejere.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen