Berlingske Business

Forbrugerråd kræver åbenhed om hemmelige boligrapporter

744158275.jpg
Forbrugerrådet mener, det skaber mistillid, at byggesagkyndige laver skyggerapporter for forsikringsselskab uden boligejernes vidende. Foto: Scanpix/Iris.

Det skaber mistillid, at byggesagkyndige laver skyggerapporter for forsikringsselskaber, mener forbrugerrådet.

Det skaber mistillid til systemet, når byggesagkyndige indsamler data til hemmelige rapporter uden boligejernes vidende.

Det siger vicedirektør Vagn Jelsøe, Forbrugerrådet Tænk.

Ifølge dagbladet Politiken er det en udbredt praksis, at byggesagkyndige udarbejder såkaldte skyggerapporter for forsikringsselskaber.

»Det er enormt vigtigt, at der er tillid til byggesagkyndige, når de laver tilstandsrapporter, som ligger til grund for forsikringer, som både sælgere og købere skal kunne stole på,« siger Vagn Jelsøe til Ritzau.

»Der synes jeg ikke, det er i orden, hvis det er sådan, at en byggesagkyndig, som jeg inviterer ind i mit hjem for at lave en tilstandsrapport, så ikke fortæller, at han også løser opgaver for en anden part - nemlig et forsikringsselskab,« siger han.

Arbejdernes Landsbank.

De byggesagkyndige indsamler de supplerende oplysninger om husenes tilstand, når de er kaldt ud for at lave tilstandsrapporter.

Branchen selv finder det ifølge Politiken uproblematisk. De ekstra oplysninger kan tværtimod betyde, at man kan give et bedre tilbud til boligejeren om eksempelvis en ejerskifteforsikring, lyder det.

Vagn Jelsøe kan ikke afvise, at der også kan være fordele for boligejerne. Men det skal som et minimum deklareres, hvis en byggesagkyndig, der er beskikket af staten, udfører bestilt arbejde for et forsikringsselskab, mener han.

»Problemet er, at vi ikke rigtig ved, hvad der foregår. Det er muligt, det er uskyldigt og helt okay, vi ved det ikke. Og det er ikke fremmende for tilliden til systemet,« siger Vagn Jelsøe.

pix-TV

»Hvis en byggesagkyndig har en aftale med et forsikringsselskab, så skal det lægges åbent frem over for boligejeren.«

»Så kan boligejeren tage stilling til, om det måske kan være en fordel for ham, eller om han hellere vil finde en uafhængig byggesagkyndig, som ikke har andre interesser i spil,« siger Vagn Jelsøe.

Forbrugerrådet Tænk vil nu rejse problemet over for branchen.

»Det er helt nyt for os, at det foregår på den her måde. Så nu vil vi gå i dialog med parterne på området.«

»Alle har en interesse i, at der størst mulig tillid til det her system, så der ikke er nogen, der går og tror, at der foregår noget fordækt,« siger Vagn Jelsøe.

dankort

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen