Berlingske Business

Flere københavnere vil indkassere boligguldet

Boligguld
De høje boligpriser i København giver travlhed hos ejendomsmæglerne, da flere ønsker at sælge. Foto:

De massive prisstigninger i København får nu flere til at sætte lejligheden eller huset til salg. Den seneste måned er udbuddet af lejligheder steget med ni pct. og husene seks pct. Men der er tale om et københavner-fænomen. Generelt er boligudbuddet i hele landet nemlig markant mindre end for et år siden.

Det seneste års fald i antallet af 'til salg'-skilte har været med til at skrue priserne så meget op, at flere københavnere nu ser en gylden mulighed i at få solgt boligen. Det afspejler sig i de nyeste tal for boligudbud og priser, som netop er blevet offentliggjort.

På landsplan lå salgsprisen 3,1 pct. højere i april end i marts, viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks. Dermed blev den gennemsnitlige kvadratmeterpris hevet op på 23.891 kr., mens den i Region Hovedstaden landede på 28.058 kr. - en stigning på 3,5 pct.

København er gået i udbrud

Ifølge Realkreditrådets boligudbudsstatistik fik danskere på udkig efter ny bolig i sidste måned 1.424 flere salgsannoncer at vælge mellem. Ved udgangen af april var der således 57.974 boliger til salg. Det  er dog 4.785 færre end for et år siden.

»De seneste par måneder er boligudbuddet steget, men der står færre boliger til salg i forhold til for et år siden. Der er tale om årlige fald for alle boligtyper og et fald, som vi ser over hele landet,« siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Villakvarter

Ud af de 4.785 færre 'til salg'-skilte tegner ejerlejligheder sig for 1.262, mens 425 er fritidshuse og resten parcelhuse og villaer. Ifølge Mads Ellegaard, relationchef i Home, skyldes det, at der har været en voldsom handelsaktivitet fra årets begyndelse.

»Det har gjort et stort indhug i puljen af boliger til salg mange steder – på trods af at mange boligejere også har sat til salg. Det kan vi se meget tydeligt i de store byer, hvor udbuddet altså fortsætter ned flere steder eller holder sig omkring status quo, og alle steder er markant lavere end for et år siden,« siger han.

I Aarhus er udbuddet af lejligheder faldet med -3 pct. og i Aalborg med -10 pct., mens de er steget med 1 pct. i Odense. Udbuddet for villaer vipper lige omkring status quo med små plusser på 0,1 pct. i Odense, 2 pct. i Aalborg og 3 pct. i Aarhus. Kun København er gået mod strømmen i forhold til de andre storbyer og følger tendensen på landsplan med højere udbud. Her er antallet af ejerlejligheder til salg steget med ni pct. fra marts til april, mens der er seks pct. flere huse til salg. Og de går som varmt brød.

RB PLUS Nyt udkantsudspil får blandet modtagelse

»I København buldrer salget frem. Den stærke fremgang i priserne og gode muligheder for at skifte bolig ser nu ud til at ’lokke’ flere boligsælgere ind på boligmarkedet. I de andre storbyer bliver der generelt fortsat solgt mere, end der kommer nyt til salg,« siger Mads Ellegaard.

Joachim Borg Kristensen, boligøkonom i Nykredit, forklarer i en kommentar, at det netop er på grund af, at udbuddet slet ikke kan hamle op med efterspørgslen, at priserne er steget så meget i de større byer.

Andel

»Efterspørgslen efter ejerlejligheder i særligt København by er sprunget i vejret, men udbuddet er ikke fulgt med i samme grad. Det har medvirket til, at priserne her er steget med næsten 30 pct. over de seneste tre år. Med 2.062 ejerlejligheder til salg er udbuddet lavt i København by, men det er trods alt 24 pct. flere end i udgangen af 2012,« siger Joachim Borg Kristensen.

Han forventer, at et stigende boligsalg vil reducere boligudbuddet i løbet af 2015, men at udbuddet på landsplan vil fortsætte med at stige i de kommende måneder. Mange venter nemlig med at sætte boligen på markedet til foråret og sommeren.

RB Plus: Rabatstørrelse til billige huse får kritik

Ifølge Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, er det nemlig nemmere at få en god pris på boligen, når solen skinner og alt er grønt.

»Det er helt normalt, at priserne stiger i foråret, men i år er de steget mere end normalt. Det er dog hele boligmarkedet, der i 2015 har været lidt overdådigt, både hvad angår salgspriser, antal handler og de faldende prisnedslag,« siger hun.

glentevej

I april blev der i gennemsnit givet 381 kr. i nedslag pr. kvadratmeter, hvilket er et fald på 13,5 pct. fra måneden før, og et fald på godt 37 pct. siden april 2014. I Region Hovedstaden er nedslagene blevet endnu mindre. De lå i april på 339 kr. pr. kvadratmeter og var faldet med 16 pct. siden marts og hele 44 pct. siden april 2014.

»Skal man sælge en lejlighed på 80 kvm i Region Hovedstaden, kan man forvente at få 2,2 mio. kr. for den efter at have givet et nedslag på bare 27.120 kr. Nedslagne er blevet så små, så de næsten er symbolske. I København Kommune bliver 59 pct. af ejerlejlighederne nu solgt til prisen eller over,« siger Birgit Daetz.

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen