Berlingske Business

Flere i knibe med terminen

tomtegnebog_artikel_2.jpg
Hvis man bliver arbejdsløs, kan det hurtigt knibe med at betale enhver sit. Foto:

Boligejerne døjer i stigende omfang med at betale til tiden. Restancerne er nu på niveau med 1995.

Efter 10 gyldne år på boligmarkedet er nogle boligejeres problemer nu markant tydeligere i statistikkerne. Siden 2006 er andelen af lånere hos realkreditten, som ikke betaler terminen til tiden, nemlig steget, og det seneste år er tempoet steget krafigt.

Således er andelen af udeståender for terminen med forfaldsdato 31. marts 2009 på 0,49 procent af boligejerne mod 0,39 procent ved forfaldsdatoen 31. december 2008. Det er stadig små tal sammenlignet med boligkrisen allerførst i 1990erne, men tendensen er tydelig.

Artiklen fortsætter under billedet
Bagud-med-boligydelsen300709(1).jpg

"For 12 måneder siden havde vi en restanceprocent på 0,16 procent, som frem til i dag er øget til 0,49 pct. Vi ligger i dag på niveau med 1995. Selv om vi fortsat ikke er i nærheden af det niveau, vi så i starten af 1990erne, er restanceprocenten naturligvis et tal, som vi i realkreditsektoren følger meget nøje", siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Det er oftest ledighed, der er skurken, når boligejere kommer bagud med terminen. I de første måneder i foråret steg arbejdsløsheden med over 10.000 personer om måneden til lige under 100.000 danskere i alt. Økonomerne forventer, at ledigheden ved udgangen af næste år er næste dobbelt så høj, og det vil givet kunne aflæses i boligstatistikkerne den kommende tid, for så vil endnu flere komme i problemer.

"Vi opfordrer altid de boligejere, der kommer bag efter med terminsydelsen, til at rette henvendelse til deres realkreditinstitut. Det er i alles interesse, at man i fællesskab ser, om det er muligt at finde en løsning. Realkreditinstitutterne har tidligere oplevet stigende restancer, og her har man ekspertisen til at vurdere den enkelte boligejers situation", siger Ane Arnth Jensen fra Realkreditrådet.

Antallet af overtagne boliger, som realkreditinstitutterne nu ligger inde med, er kun steget marginalt - til en samlet beholdning 216 boliger.

Realkreditinstitutternes restanceprocent er andelen af terminsydelser for et givent kvartal, der tre og en halv måned efter forfaldstidspunktet endnu ikke er betalt.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen