Berlingske Business

Færre boligejere vælger afdragsfrihed

Minister vil fjerne husejernes klageadgang Vurdering
Færre boligejere vælger afdragsfrie lån, viser den nye udlånsstatistik for første kvartal 2015. Foto:

Andelen af afdragsfrie boliglån er på vej ned. Det skyldes dels, at det er blevet markant dyrere at vælge afdragsfrihed, dels at det lave renteniveau giver flere appetit på at gnave gælden ned. Men også at rigtig mange afdragsfrie lån udløber, påpeger cheføkonom.

Danskerne dropper i stigende grad de ellers så populære afdragsfrie lån. Over det seneste år er mængden lån uden afdrag faldet med 26,7 mia. kr., hvoraf det seneste kvartal tegner sig for de 16 mia. kr. svarende til et fald på 1,4 procentpoint.

Det, viser udlånsstatistikken for første kvartal 2015, som Realkreditforeningen og Realkreditrådet netop har offentliggjort.

Ejerlejligheder: Priser på lejligheder i København rasler ned. Her lejlighedskompleks på Teglholmen i Københavns Sydhavn.

Ser man på det samlede udlån til ejerboliger og fritidshuse på 1.455 mia. kr., udgør andelen af lån med afdragsfrihed nu 53,9 pct. Det er den laveste andel siden tredje kvartal 2010. Til sammenligning toppede de afdragsfrie lån i tredje kvartal 2013 med en andel på 56,7 pct. af det totale udlån, skriver Realkredit Danmarks cheføkonom i en kommentar.

(Læs mere under grafikken)

Artiklen fortsætter under billedet
Afdragsfrihed

Kilde: Realkredit Danmark

Gebyrerne har påvirket adfærden

»Der er næppe tvivl om, at stigende bidragssatser på afdragsfrihed over de senere år har påvirket boligejernes låneadfærd,« skriver Christian Hilligsøe Heinig.

Som man kan læse i Berlingske Business onsdag, er gebyrerne på boliglån - de såkaldte bidragssatser - de senere år blevet skruet voldsomt op på både afdragsfrie lån og flekslån.

Gebyr

Faktisk skal man i dag betale tre gange så meget i gebyrer for et afdragsfrit F1-lån i forhold til i 2007. Det svarer til 550 kr. mere om måneden efter skat per lånte million. I samme periode er prisen for et fastforrentet lån med afdrag kun steget med 108 kr. om måneden.

»En en anden vigtig forklaring på den faldende udbredelse af afdragsfrihed er formentlig også udløb af ti års afdragsfrihed på realkreditlånet,« skriver Christian Hilligsøe Heinig.

Afragsfriheden udløber for 70.000

Ifølge tal fra Nationalbanken udløber den 10-årige afdragsfrihed i 2015 for omkring 70.000 boligejere, mens det sidste år var cirka 27.000.

RB Plus: Rabatstørrelse til billige huse får kritik

»Det har betydet, at nogle boligejere helt automatisk har påbegyndt afdrag på deres realkreditlån, mens andre har omlagt deres realkreditlån til længere løbetid for at fordele afdragene ud over flere år,« skriver Christian Hilligsøe Heinig.

Generelt har der været en bevægelse mod de mere sikre lån med afdrag og fast rente. Det fastforrentede udlån steg i første kvartal med 32,2 mia. kr. og udgør nu 35 pct. af det samlede udlån. Det er sket på bekostning af de helt korte lån med en rentebinding på et år eller mindre, som faldt med 29,1 mia. kr. Dog udgør de stadig 35 pct. af det samlede udlån, skriver Joachim Borg Christensen, boligøkonom i Nykredit, i en kommentar.

(Læs mere under grafikken)

Artiklen fortsætter under billedet
Fast rente

Kilde: Realkredit Danmark

Også han peger på de lave renter og realkredittens differentierede bidragssatser som en væsentlig del af forklaringen.

Mange kan få glæde af nyt boliglån

Rentebunden kan være nået

»Vi forventer, at udviklingen mod større rentesikkerhed vil fortsætte, da boligejerne formentlig har fået en opfattelse af, at rentebunden kan være nået, og at det derfor kan være fornuftigt at låse renten over en længere periode,« skriver Joachim Borg Christensen.

Boliglån

Fremadrettet vil ny lovgivning og ændrede omkostningsstrukturer med blandt andet differentierede bidragssatser dog også spille en væsentlig rolle for både væksten og sammensætningen af realkreditudlånet, påpeger han.

»Bevægelsen mod rentesikkerhed og højere afdrag er i sig selv positivt, da det gør boligejerne mere robuste og mindre følsomme over for rentestigninger,« lyder det fra Nykredits boligøkonom.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen