Berlingske Business

Erhvervsminister bløder op på nye regler for boliglån

Brian
Foto:

Brian Mikkelsen har besluttet af indføre nye begrænsninger for realkreditlån gradvist, så de ikke slår fuldt igennem på mandag som planlagt.

Efter kritik af nye regler for realkreditlån i hovedstadsområdet og Aarhus trækker erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i bremsen. Han har besluttet, at reglerne indføres gradvist over en længere periode.

»Jeg har noteret mig, at der har været bekymring for, om styresignalet virker hårdere end tilsigtet. Intentionen er ikke, at der skal komme en opbremsning på boligmarkedet, men forhindre en overophedning,« siger Brian Mikkelsen.

Han fastslår samtidig, at han ikke mener, boligmarkedet er overophedet lige nu, men at indgrebet snarere skal ses som et præventivt indgreb.

»Jeg mener ikke, det er overophedet nu, men jeg vil gerne undgå, at det bliver det. Vi skal have taget toppen af udviklingen,« siger han.

Hele processen er også gået meget stærkt. Finanstilsynet udsendte først retningslinjerne for en uge siden, hvilket har tvunget realkreditselskaberne til efter eget udsagn at arbejde i døgndrift for at finde ud af, hvordan de skal forvaltes.

09BUSPix-Bolig-190100.jpg

I realiteten skal de nye regler mere end halvere den andel af de udstedte realkreditlån i hovedstadsområdet og Aarhus, som har variabel rente, afdragsfrihed og udstedes til boligejere med en gæld, der er mere end fire gange deres årlige indkomst.

Andelen skal falde fra de 35 til 45 procent, som de udgør i øjeblikket, til 15 procent målt i hvert kvartal. Det store spørgsmål for realkreditselskaberne er, hvordan de skal udvælge kunderne.

Det er blandt andet blevet påpeget, at eksempelvis pensionister, der lever af friværdien i deres bolig, får forringet deres muligheder på grund af den typisk relativt lave indkomst som pensionist. På samme måde kan de nye regler gøre det sværere for førstegangskøbere, der typisk er nødt til at låne så meget som muligt for at komme ind på boligmarkedet.

Tid til nyt lån

Baggrunden for den nye lånegrænse er frygten for en såkaldt boligboble - at boligpriserne i hovedstadsområdet og Aarhus stiger mere, end den underliggende økonomi kan forklare - og at de blandt andet er drevet op af de meget billige flekslån og afdragsfrihed. Det kan medføre lige så voldsomme prisfald, som det skete under finanskrisen i 2008. Og hvis der er udstedt for mange lån af en type, der indebærer en forøget risiko for realkreditinstituttet, eksempelvis hvis renten på lånet stiger, eller der ikke afbetales på lånet, så kan det falde tilbage på realkreditinstitutterne og rokke ved den finansielle stabilitet i landet.

Derfor er stramningerne på vej - men nu mere gradvist. Brian Mikkelsen har tænkt sig allerede lørdag at mødes med den finansielle brancheorganisation Finans Danmark for at tale om den nye plan for indførelsen af de nye regler.

Ministerens udmelding modtages godt i realkreditsektoren.

»Det er rigtig positivt, at vi nu lige trækker vejret engang og får en dialog om, hvordan vi kan gøre det, så det ikke får så store konsekvenser for kunderne,« siger Peter Smith, adm. direktør i Nordea Kredit.

Han vurderer netop, at førstegangskøbere og pensionister stod til at blive hårdest ramt af den nye lånegrænse.

»Og så skal vi ikke glemme dem, der bruger afdragsfrihed på en god måde til at få den daglige økonomi til at hænge sammen, hvis de bliver ramt af arbejdsløshed eller andet. Den måde at bruge afdragsfrihed på gør ikke noget ved boligpriserne,« siger han.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen