Berlingske Business

Er 1,5-procentslånet en god idé for dig?

BM
Overskrift
Kursen på et 30-årigt to procents lån lader til at nå den magiske grænse på 100, og det betyder lukning.I så fald må boligkøbere eller dem, der vil omlægge lån enten benytte sig af to procent afdragsfrie lån eller hoppe over i 1, 5 procents obligationen, der er blevet introduceret for nogle dage siden. Eberts villaby på Amager/Scanpix 2015). (Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Scanpix 2015) Foto:
 

Tirsdag er der åbnet for tilbud i det 30-årige boliglån til bare 1,5 procent i rente hos flere realkreditinstitutter. For mange vil toprocentslånet dog stadig være en bedre løsning - men meget kan ske i denne uge.

Det korte svar er i første omgang sandsynligvis nej, som det ser ud nu. Men stiger kurserne - og det kan meget vel blive tilfældet allerede i denne uge - kan selv låntagere med 2,5-procentslån begynde at overveje en konvertering.

Ifølge realkreditinstitutterne vil 1,5-procentslånet åbne i en kurs, som stadig gør forgængeren med to procent i fast rente til en mere attraktiv mulighed.

Realkredit Danmark (RD), som tirsdag for første gang handler obligationen, forventer en kurs mellem 95,5 og 96, mens toprocentslånet med afdrag ligger i kurs 99,65. Det betyder, at låntager får højest 96 kroner per lånte 100 kr. med 1,5-procentslånet, mens kurstabet er næsten ikke-eksisterende for toprocentslånet, hvor låntager får 99,65 kroner per lånte 100 kr.

Tirsdag klokken ti er der endnu ikke sket handler i obligationen, melder RD. Nykredit/Totalkredit forventer først at stille en kurs torsdag.

BRFkredits 1,5-procents-obligation handles først på børsen onsdag, hvorefter man vil kunne stille en reel kurs. Som markederne ser ud tirsdag formiddag, anslår instituttuet, at kursen vil ligge på 95,45, når handlen reelt begynder onsdag.

Kursen kan imidlertid hurtigt stryge deropad. Da toprocentslånet åbnede for bare en måned siden, forventede realkreditinstitutterne en kurs omkring 96, men lånet åbnede markant højere i kurs 97,10.

Og de mange økonomiske begivenheder, kan være med til at sende kurserne på himmelflugt.

Dels er Nationalbanken i gang med et historisk forsvar af den danske fastkurspolitik, som indtil videre har medført fire rentedyk på ganske kort tid til minus 0,75 procent. Dels er der stor usikkerhed om Grækenlands fremtidige rolle i eurosamarbejdet, som kan føre til et dramatisk møde i eurogruppen onsdag og dermed finansiel uro.

Stryger kurserne til vejrs og toprocentslånet lukker, vil 1,5-procentslånet blive realkreditinstitutternes primære anbefaling til boligejerne.

Men allerede nu er der så høje kurser på toprocentslånet, at boligejere med helt ned til treprocentslån i mange tilfælde vil kunne få en fordel ud af at konvertere.

»Der er vi allerede. Låntagere med treprocentslån vil med fordel kunne konvertere til to procent. Kurserne er så gode på toprocentslånene både med og uden afdrag, at det faktisk godt kan betale sig, selvfølgelig af de individuelle forhold. Kommer der en drømmekurs på halvandenprocentslånet er der låntagere med helt ned til 2,5-pricentslån som vil kunne have fordel ud af at konvertere,« siger Christian Hilligsøe-Heinig, cheføkonom i RD.

Hvis det nye 1,5 pct. fastforrentede lån for alvor kommer i spil, kan der i løbet af de næste måneder blive konverteret boliglån for op mod 100 mia. kr. Sammenlagt vil der derved være konverteret lån for over 280 mia. kr. i år.

Det vil være den tredjestørste konverteringsbølge i nyere tid, kun overgået af 2003 og 2005, hvor der blev udskiftet lån for henholdsvis 394 mia. kr. og 372 mia. kr. Men dengang var andelen af fastforrentede lån større, end den er i dag, og derfor var mængden af lån, som kunne lægges om, større.

Ved indgangen til i år er der blevet lagt lån om for 91,2 mia. kr. , og 1. april vil lån for yderligere 93,4 mia. kr. blive lagt om, men rigtig mange boligejere er klar i startblokkene til en ny fest, efter at nye rentefald åbner for et endnu billigere drømmelån med en fast rente på kun 1,5 pct.Nykredit-Totalkredit, Realkredit Danmark og BRFkredit er klar med 1,5 pct. lån, mens Nordea Kredit stadig er i tænkeboks.

Indtil videre udbyder Realkredit Danmark, Nyrekdit/Totalkredit og BRFkredit det 30-årige realkreditlån til 1,5 procent i fast rente.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen