Berlingske Business

Eksperter vil sænke udgifter for realkreditkunder

16BUSEjerlejligheder-143827.jpg
I en ny rapport anbefaler eksperter at realkreditkunder skal slippe billigere. Foto: Bax Lindhart

Kunderne i realkreditselskaber skal kunne skifte selskab ved prisstigninger uden at betale alle nuværende omkostninger.

Der kan være markant bedre forbrugerbeskyttelse af kunderne i realkredit­sektoren på vej. Ny rapport fra ekspertudvalg kommer med en række forslag, så det bliver op til Folketinget, om de skal gennemføres. Især lægges der op til, at det skal være markant billigere at skifte til et andet realkreditselskab, hvis priserne sættes op.

Baggrunden for forslagene er, at boligejere og realkreditselskaberne med ­Nykredit i spidsen i foråret kolliderede over de prisstigninger, som Nykredit gik i spidsen med – men som det meste af real­kreditbranchen nu har gennemført. Det fik erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen til at nedsætte et udvalg med repræsentanter fra både forbrugere, realkreditbranchen og uafhængige eksperter til at kigge realkreditsektoren efter i sømmene – især med fokus på kapitalkravene til realkreditselskaberne, der bl.a. blev brugt som begrundelse for prisstigniger. Desuden skulle flytteomkostninger blandt flere andre ting undersøges. Og forslagene omfatter en markant sænkning af omkostningerne ved at flytte realkreditselskab, erfarer Berlingske Business.

Billede

Længere varsel på nye bidragssatser

Rapporten offentliggøres fredag og lægger op til, at omkostninger ved at skifte til et andet selskab skal dækkes, når der sker en prisstigning. Det vil sige, at indfrielsesgebyret på typisk 750 kroner samt kursskæring og kurtage (fradrag i kurserne, som tilfalder selskabet, red.) skal ­betales af det afgivende selskab.

Det anslås ved et typisk lån at udgøre omkring 25 procent af omkostningerne, mens den resterende omkostning – kurstabet - fortsat vil være kundens hovedpine.

Peter Lybecker

Dertil kommer, at varslingen om ændringer i bidragssatsen og renten stige fra tre til fire måneder – i banker fra en til fire måneder på de lån, der ligner realkreditlån. En pristigning vil kun gælde, hvis varslingen overholdes – ellers skal instituttet betale tilbage, og det skal ifølge ­forslaget være op til Finanstilsynet at ­holde øje med det og evt. give påtaler.

Rapporten lægger op til at lave ændringerne via Lov om Finansiel Virksomhed, og det skal også gøres tydeligere, hvilke forhold der udløser bidragsstigninger og baggrunden for dem. Det betyder, at ­eksempelvis Nykredit skulle have oplyst, at prisstigningerne både gik til de sam­arbejdende banker og til at opfylde ­kaptalkrav i Nykredit.

Billede

Størrelsesorden skal oplyses præcist, og så skal det tydeligt fremgår af dokumenter – aftalen om lånet – at bidrags­satsen kan stige.

Endelig skal kursskæring oplyses i kroner ved hver rentetilpasning af flekslån, så det kan blive et konkurrenceparameter, foreslår udvalget.

ejerbolig

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen