Berlingske Business

Eksperter skærper advarsel mod boligboble

BM
Nyt boligkvarter i Herfølge med 76 forskellige svanemærkede huse. Foto:

Efter sit niende møde forstærker Det Systemiske Risikoråd sin advarsel mod en boble på ejendomsmarkedet i Danmark og fremhæver i en pressemeddelelse, at det nu er blevet endnu mere aktuelt at gribe ind mod afdragsfrihed.

Det fremgår af en meddelelse fra Det Systemiske Risikoråd, der er et rådgivende organ, som har til opgave at begrænse risici, der kan lede til en ny finanskrise.

- Forslaget om at nedsætte lånegrænsen for alle afdragsfrie lån er blevet mere aktuelt nu, da renten er faldet yderligere, siden henstillingen blev fremsat (efter mødet i september, red.), skriver Rådet i en pressemeddelelse.

28BUSHome.jpg

Det Systemiske Risikoråd noterer sig, at forudsætningerne for hurtig opbygning af systemiske finansielle risici er til stede med de ekstraordinært lave renter, særligt hvis de indlejres i forventningerne hos låntagere og kreditinstitutter.

- Penge- og realkreditinstitutter opfordres til at anvende en tilpas forsigtighed i kreditgivningen i forhold til belåning af fast ejendom, især ved bevilling af lån med variabel rente og afdragsfrihed, skriver Det Systemiske Risikoråd.

Rådet udsendte efter sit møde i september sidste år en observation om, at en længere periode med lave renter, særligt i kombination med en konjunkturopgang, kan indebære en risiko for opbygning af systemiske finansielle risici.

- De seneste måneders pengepolitiske udvikling i Europa og Danmark har betydet et fortsat fald i renterne til et historisk lavt niveau. I kombination med faldet i oliepriserne og en svagere effektiv kronekurs giver det grundlag for, at væksten i dansk økonomi, der har været positiv i nogen tid, løfter sig yderligere, skriver Rådet, der fremhæver, at det er en usædvanlig kombination, som ikke er set tidligere, med ekstraordinært lave renter, stigende boligpriser og konjunkturfremgang.

Rådet mener, at det kan afføde "uhensigtsmæssig adfærd i form af overdreven risikotagning og risikoillusion blandt låntagere og kreditinstitutter", og at der derfor kan dannes bobler i form af blandt andet uforholdsmæssig høj udlånsvækst og uforholdsmæssigt store prisstigninger på bolig- og erhvervsejendomsmarkedet.

Rådet noterer sig dog, at gennemslaget på kreditvækst og ejendomsmarkedet endnu ikke kan ses i officielle statistikker, men forudsætningerne for opbygning af systemiske risici er til stede. Rådet vurderer, at der er grund til at vise agtpågivenhed.

Slutteligt advarer Det Systemiske Risikoråd de finansielle virksomheder.

- Det er vigtigt, at de finansielle virksomheder er opmærksomme på de risici, der kan opbygges ved længerevarende meget lave renter. Det er særlig vigtigt, at penge- og realkreditinstitutter anvender en tilpas forsigtighed i kreditgivningen i forhold til belåning af fast ejendom, især ved lån med variabel rente og afdragsfrihed, slutter Det Systemiske Risikoråd.

Det Systemiske Risikoråd består af to fra Nationalbanken, to fra Finanstilsynet, et medlem fra henholdsvis Økonomi- og Indenrigsministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet og Finansministeriet samt tre uafhængige eksperter, der har viden om finansielle forhold.

/ritzau/FINANS

 

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen