Berlingske Business

Duegården vil slås helt til Højesteret

Duegården
Duegården Foto:

De desperate andelsboligejere i Duegården vil slås til den bitre ende for at få lov til at gå konkurs. De vil forsøge at få sagen behandlet i Højesteret.

Måske skal landets højeste retsinstans tage stilling til, om andelsforeningen Duegården kan få lov til at gå konkurs. Ifølge talsmand for den nu opløste forening Lasse Larsen er andelshaverne enige om, at man i tilfælde af nederlag ville forsøge at få sagen prøvet for tredje gang ved Højesteret.

»Vi er selvfølgelig skuffede. Vi mener også, at afgørelsen er forkert, og at den løser ingen problemer. Men sagen er principiel, og vi står med to modsat rettede afgørelser, så vi vil straks gå igang med at prøve at få den i Højesteret,« siger Lasse Larsen på vej til møde hos advokat Finn Lynge Jepsen, der har ført sagen for den nu opløste forening.

Duegårdens beboere vandt sagen i Sø- og Handelsretten i december. Men Østre Landsret lægger i sin modsatte konklusion vægt på, at Nykredit ifølge dommen har indgået en aftale om at sørge for vedligeholdelse af den skrantende ejendom, som der ikke har været økonomi til at vedligeholde. Og dermed kan nuværende og tidligere beboere i andelsforeningen godt betale deres regninger.

duegården

Det fremgår af retssagen, at der i flere år har været og er et påtrængende behov for renovering, der kræver øgede årlige udgifter til nødtørftigt vedligehold.  Og sammen med en massiv gæld, der overstiger ejendommens værdi, får det retten til at konkludere, at foreningen i princippet er konkursmoden.

Men det, der ifølge dommen giver det modsatte resultat - at foreningen ikke er konkurs - er, at Nykredit i en såkaldt genopretningspakke fra juni 2011 tilbudt en løsning vedrørende udskiftning af rør i ejen­dommen, ligesom Nykredit vil lette foreningens låneomkostninger i en periode.

»Ses der bort fra Nykredits tilsagn, kan foreningen med de nuværende gældsforpligtelser og de aftaler, der er knyttet hertil, samt forventelige nye gældsposter, ikke antages at være i stand til at betale sine forpligtelser, efterhånden som de forfalder,« skriver retten.

Men ifølge Lasse Larsen har foreningen aldrig indgået en aftale med Nykredit om at holde sig flydende med den hjælp, som retten lægger vægt på.

»Vi har ikke indgået aftaler med Nykredit - den er ensidig. I forbindelse med rekonstruktion i 2012 kom de med det figenblad, der gjorde, at vi var solvente. Men den er indgået med nogle rekonstruktionsfolk, som var Nykredits egne advokater. Det har også vist sig, at Nykredit ikke stod ved den. Da vi havde problemer med vandrør i 2013, ville de ikke betale men forhøjede boligafgiften. Der har været mange af de genopretningspakker, og det hele går ud på, at vi kan låne penge af Nykredit til at betale renter på de lån, vi ikke kan betale,« siger Lasse Larsen.

Duegården

Underdirektør i Nykredit Sune Worm Mortensen er tilfreds med dommen.

»Vi har fået rettens ord for, at de kan betale deres regninger og dermed ikke kan gå konkurs. Men det løser ikke de problemer, der er i Duegården. Foreningen har en meget stor gæld i forhold til ejendommens værdi. Men det er centralt, at de kan betale regninger i forhold til de aftaler, vi har med hinanden. Hvis man kan sløjfer de låneaftaler, vi laver, så ville vi have meget mindre sikkerhed for de lån, vi giver til andelsforeninger,« siger han.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen