Berlingske Business

Drømmelån er nu snublende tæt på lukning

VILLA TIL SALG
Foto:

Med kurser over 99 nærmer drømmelånet med to procent i fast rente sig det niveau, hvor realkreditinstitutterne lukker for udstedelsen. Dermed opstår muligheden for lån med endnu lavere rente.

Det allerede berømmede drømmelån med to procent i fast rente i 30 år ligger efter mindre end en måneds levetid så tæt på kurs 100, at der ikke skal meget til for at lukke for udstedelsen.

Mandag morgen er kurserne braget op, om end med en lille stabilisering op ad formiddagen. Men med kurser pænt over 99, skal der ikke mange nyheder til at presse den op.

Dermed vil realkreditinstitutterne skulle udstøde nye serier, som kan blive med en endnu lavere rente.

Mandag omkring kl. 10 lå kursen på Realkredit Danmarks 2 pct. lån, der løber frem til 2047, på 99,95, mens Nykredits tilsvarende boliglån var oppe i kurs 99,65.

NordeaKredit lå i kurs 99,40.

En time senere, ved 11-tiden, lå NordeaKredits lån i kurs 100,5, mens Realkredit Danmarks lån lå i kurs 99,98. Nykredits lån lå i 99,6, men havde kortvarigt været oppe at runde 100.

Ryger gennemsnitskursen for en hel dag over 100, kan realkreditinstitutterne ikke længere udstede lån i serien.

Boligøkonom og chefanalytiker hos NordeaKredit Lise Nytoft Bergmann kalder kursudviklingen »ganske voldsom«, men mener dog, at det er for tidligt at konkludere, at 2 pct. lånene vil lukke i dag.

»Det er meget svært at forudsige, hvad der kommer til at ske. Kurstigninger på 1,5 til knap tre kurspoint, som vi ser det nu, er uden for det normale spektrum. Det ser dog ud som om, der efter den første time er en vis konsensus blandt investorerne. Selvom vi er tæt på kurs 100, tror jeg derfor ikke, at vi når kurs 100 i dag,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Meget kan dog hurtigt ændre sig.

»Det skal bare en ekstra nyhed eller to til, før lånene lukker. De seneste uger har vist, at der ikke skal meget til, før kurserne ændrer sig,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann kan de store kursstigninger forklares med to forhold. Det ene er, at nationaltbanken fredag meldte ud, at banken indstiller udstedelsen af statobligationer. Det andet er, at udbuddet af obligationer er faldet mærkbart, fordi der var opsigelsesfrist for konverteringer i fredags.

Hvad der kommer til at ske, hvis kursen på NordeaKredits 30-årige to pct. lån stiger over 100 og dermed må lukke, er endnu ikke afgjort.

Den aktuelle situation på stiller nemlig realkreditinstittuttet i et dilemma.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann har realkreditinstitutterne almindeligvis to muligheder i den sitaution. De kan tilbyde deres kunder et lån i den 30-årige obligation uden afdrag, hvor den afdragsfrie periode er sat til blot ét år, eller de kan åbne en ny obligation med en lavere kuponrente.

»I Nordea overvejer vi i øjeblikket begge muligheder, såfremt kursen på den 30-årige to pct. obligation skulle komme over 100. Fordelen ved den første løsning ... er, at serien allerede er åben, og at risikoen for indløsningseffekter er lille. Ulempen er, at man må tilbyde boligkøberne et lån til en lidt dårligere kurs end nødvendigt,« skriver Lise Nytoft Bergmann i sin analyse.

En indlåsningseffekt opstår, hvis en obligationsserie er åbnet i så kort tid, at der kun er en enkelt eller nogle få investorer, der køber obligationerne. Det betyder, at de får monopol på prisen. Hvis renten stiger, og en boligejer ønsker at indfri lånet før tid, kan det betyde en mindre kursgevinst til boligejeren, end hvis obligationsserien havde være spredt på flere investorer.

Fordelen ved at åbne et nyt lån til en lavere rente er ifølge NordeaKredits boligøkonom, at boligejerne får adang til en historisk lav rente med en meget attraktiv ydelse, og at det vil kunne være interessant for boligejere, der ligger i tre pct. lån.

Ulempen er, at det er usikkert, om det nuværende renteniveau holder længe nok til at serien kan vokse sig stor nok. Bliver serien for lille, øger det risikoen for indlåsningseffekt.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen