Berlingske Business

Det er blevet dyrere og sværere at finde en ejerbolig

Udbud
Udbuddet af boliger til salg falder, mens sælgerne har skruet op for priserne, viser nye tal fra Finans Danmark. Foto:

Der er blevet længere mellem "til salg"-skiltene på hele boligmarkedet. Samtidig er udbudpriserne sat op, viser nye tal. Det betyder mindre at vælge mellem til en højere pris for dem, der er på boligjagt.

I juli var der sammenlagt 55.089 huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg i Danmark. Det er et fald på 8,1 procent i forhold til samme måned sidste år, hvor man kunne tælle 59.955 »til salg«-skilte rundt i landet. I samme periode er udbudspriserne på landsplan steget med i gennemsnit 5,2 procent for alle boligtyper, viser den seneste boligudbudsstatistik for juli fra Finans Danmark.

Ser man alene på antallet af huse, er der i øjeblikket 36.544 til salg til en gennemsnitlig udbudspris på knap 2,2 millioner kroner for 140 kvadratmeter. For et år siden var der 2.600 flere huse til salg til en udbudspris, der var omtrent 75.000 kroner lavere, skriver Finans Danmark i en pressemeddelelse.

Sælgerne skruer op for prisen på sommerhuse

»Opsvinget på boligmarkedet er nu bredt forankret, og der bliver solgt flere huse i alle danske landsdele. Det betyder, at familier på boligjagt har færre boliger at vælge mellem. Samtidig er både salgs- og udbudspriser højere end for et år siden, så de fleste skal også have flere penge op af lommen end tidligere,« udtaler Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Hun fremhæver dog, at selvom der siden 2011 er blevet færre boliger at vælge mellem, er der fortsat mange huse til salg.

»Det gælder ikke mindst på Fyn og i Jylland, hvor opsvinget på boligmarkedet er kommet lidt senere i gang end mange steder på Sjælland,« siger Ane Arnth Jensen.

Mens udbuddet af huse er blevet 6,6 procent mindre, har dem, der er på jagt efter en ejerlejlighed, fået hele 13,7 procent færre lejligheder at vælge imellem det seneste år.

Artikel fortsætter under grafik!

Artiklen fortsætter under billedet
Boligudbud

»Det faldene udbud er en naturlig konsekvens af, at der i de senere år igen er kommet liv i boligmarkedet. Priserne stiger i takt med, at lave renter og økonomisk fremgang giver flere og flere danskere mod på at komme ud og realisere boligdrømmen. Derfor er antallet af boliger med et »til salg«-skilt blevet mindre og mindre hvert år siden sommeren 2011, hvor den europæiske gældskrise for alvor rasede,« skriver Søren V. Kristensen, makroøkonom i Sydbank, i en kommentar til tallene.

Han forklarer, at der i kriserårene blev opbygget en stor udbudspukkel, som har kastet lange skygger ind over de efterfølgende års udvikling på boligmarkedet.

Boligpriser

»Puklen er for ejerlejlighedernes vedkommende nu helt forsvundet, og vi er her tilbage på niveauet fra inden finanskrisen. Det indikerer, at priserne på ejerlejligheder vil fortsætte med at stige, selvom man med rimelighed kan forvente, at de vil tage farten en anelse af. For husenes vedkommende er der stadig tale om noget af en pukkel. Her er udbuddet nemlig omkring 20.000 større end op til finanskrisen,« skriver Søren V. Kristensen.

Det faldende udbud er godt nyt for sælgerne, som har fået blod på tanden til at skrue op for forventningerne.Mens antallet af boliger til salg er faldet, er udbudsprisen på et år vokset med henholdvis 3,6 procent for huse, knap otte procent på ejerlejligheder og omkring fire procent på fritidshuse.

Artikel fortsætter under grafik!

Artiklen fortsætter under billedet
Udbudspriser

»Når udbuddet af boliger ikke er så højt, er boligkøbers potentiale for at presse prisen ned begrænset, da sælger ved, at køberen ikke har frit valg på alle hylder. Dagens tal understreger, at det fortsat er et »sælgers marked«, når man ser på boligmarkedet med afsæt i den høje aktivitet og de fortsat stigende priser,« lyder vurderingen fra Sonia Khan, seniorøkonom i Realkredit Danmark.

»Og der er udsigt til, at denne tendens kan fortsætte noget tid endnu, da flere danskere har fået bedre købekraft og højere jobsikkerhed de senere år, ligesom de fortsat lave renter gør det attraktivt at komme ind på boligmarkedet,« skriver hun.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen