Berlingske Business

Danskerne forventer højere huspriser i 2014

Luftfoto Viborg
Overskrift
Foto:
 

Andelen af danskere, der forventer stigende huspriser i 2014, er i løbet af året steget fra 28 til 45 procent.

Det viser Nykredits indikator for den såkaldte huspristillid, der siden 2007 har vist sig at være et pålideligt fingerpeg om husprisernes retning.

Samtidig er antallet af danskere, der forventer et prisfald, gået den modsatte vej. Mens 22 procent forventede et prisfald på huse i de kommende 12 måneder ved årets begyndelse, så er andelen af pessimister nu faldet til 12 procent.

Der er dog tale om et lille fald i andelen, der forventer prisstigninger, i forhold til november. Samlet er huspristillidsindikatoren faldet fra godt 18 til 16,4 i december. Men der er alligevel tale om et stemningsskifte på det danske boligmarked, mener Nykredits boligøkonom Joachim Borg Kristensen.

»Hen over sommeren indtraf stemningsskiftet, og huspristilliden steg fra indeks 5 i maj til over 17 i august. Samtidig steg danskernes forventninger til både deres privatøkonomi og til dansk økonomi i det hele taget. I efteråret har optimismen holdt ved, og i november nåede huspristilliden med indeks 18,2 endda det højeste niveau, siden den første måling fandt sted i midten af 2007,« skriver Joachim Borg Kristensen i forbindelse med målingen.

boligsalg

Han påpeger desuden, at flere sælgere er kommet på markedet i løbet af 2013, så det samlede antal boliger udbudt til salg er steget fra 57.630 til 60.992 siden årets begyndelse.

Der er dog ikke sket en tilsvarende stigning i hverken handelsaktivitet eller priser endnu, når der ses bort fra hovedstadsområdet.

Ifølge den seneste prisstatistik fra Danmarks Statistik er priserne på enfamiliehuse steget i syv ud af årets første ni måneder. I september 2013 var huspriserne samlet steget med 2,5 procent i sammenligning med september 2012, mens ejerlejlighederne var steget med syv procent.

Boligpriser


Men selv om forventningerne vil være med til at trække boligpriserne op, så skal der mere til, vurderer Joachim Borg Kristensen.

»Forventningerne om prisstigninger vil i udgangspunktet bevirke, at aktiviteten på boligmarkedet tager til, og priserne begynder at stige i større eller mindre grad. Boligoptimismen varsler derfor stigninger i de faktiske huspriser i det kommende år. Boligpriserne forklares dog af mange andre faktorer, som trækker i forskellige retninger. Aktiviteten i dansk økonomi stiger langsomt, og væksten i danskernes disponible indkomster har i flere år været beskeden til trods for lettelser af skatten på arbejde. Lav indkomstfremgang vil alt andet lige lægge en dæmper på boligprisstigninger. Omvendt vil en bedring på arbejdsmarkedet med stigende beskæftigelse skabe et opadgående prispres,« skriver han.

Hellerup, Strandvejen. Dyre villaer med egne badebroer.


Nykredit forventer, at huspriserne stiger med godt 2 procent i 2014 med store regionale forskelle. Det er på linje med Nationalbankens prognose, der lyder på 2,3 procent, mens regeringen ifølge den seneste Økonomisk Redegørelse forventer 2,5 procent højere huspriser i 2014.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen