Berlingske Business

Danske boligrenter er ligeglade med aktieuro

SØMDERMARKSVEJ.
Foto:

Nu er de kommende års fleksrenter ved at være på plads i de to realkreditinstitutter, der afholder auktioner over dem i disse dage. Se renterne her.

Hvis renter kunne trække på skuldrene, så er det reaktionen fra de danske realkreditrenter over for den uro, der de seneste dage har huseret på aktiemarkederne.

Nykredit står midt i sin auktion over det kommende års renter på flekslån for op mod 70 milliarder kroner, og efter tirsdagens salg af de obligationer, der ligger bag lånene, er der absolut ingen reaktion i forhold til de foregående dages auktioner. Og dermed heller ingen ændring i udsigten til kommende renter i bundrekord-niveau.

»Renterne er i høj grad matematikkens verden. Og for at se en effekt på dem skal vi have nogle stød på makroøkonomien, der piller ved investorernes risikolyst eller udfordrer det makroøkonomiske billede, som vi for eksempel så, da det så værst ud med grækenland,« forklarer områdedirektør i Nykredit Sune Worm Mortensen.

Aktieuroen tog sit udspring i Kina, og efter Sune Worm Mortensens mening rammer den primært råvarer og emerging markedets.

»Herhjemme har vi superstabile renter i øjeblikket, og vi har set »bid to cover« (bud på obligationerne bag flekslånene, red.) som det plejer at være,« siger områdedirektøren.

Nu samler interessen sig om den amerikanske centralbank FEDs møde senere på ugen i Jackson Hole i staten Wyoming i USA. Hidtil har der været bred enighed om, at den amerikanske rente ville blive sat op i slutningen af september eller oktober, hvilket på længere sigt kan smitte af på de danske fleksrenter.

25BUSTeglgaardstraede.jpg

»Det er måske blevet udfordret af renteuroen. Men der er stadig tid at løbe på, så man kan se, om aktiekrisen bliver tæmmet,« siger Sune Worm Mortensen.

Samlet skal der refinansieres flekslån for over 90 milliarder kroner i denne omgang, og Nordea Kredit holdt tirsdag den første af kun tre auktionsdage.
Her endte den foreløbige rente på 0,36 procent for et F1-lån, mens den foreløbige rente i Nykredit ligger på 0,39 procent.

Det giver ydelser på F1-lån i de to realkreditinstitutter på henholdsvis 3.349 kroner og 3.420 kroner efter skat og med afdrag - højere i Nordea Kredit på trods af den lavere rente og på grund af højere gebyrer.

I Nordea Kredit ser renten ud til at lande lidt over prognosen, der lød på 0,25 procent.

»Meget tyder på, at F1-renten lander en spids højere end først forventet. I kroner og øre er der dog ikke tale om noget stort beløb, heller ikke selv om lånet har liebhaver-størrelse. Samtidig er der tale om et fald i den månedlige ydelse i forhold til den ydelse boligejerne betaler i dag,« skriver boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

Normalt kan uro på aktiemarkederne få investorerne til at sende pengene over i obligationer, der betragtes som sikker havn, når de finansielle storme raser. Men det er ikke sket i denne omgang - heller ikke i forhold til de obligationer, der ligger bag fastforrentede 30-årige obligationslån. Her ligger lån med en pålydende rente på 3 procent fortsat lige under kurs 100 og kan dermed stadig udstedes.

»Realkreditrenterne herhjemme ikke har reageret det store på uroen over de seneste dage, og det 30-årige 2,5 procents lån er ikke for alvor blevet sendt op i kurs. Pilen har dog været til svagt faldende renter som følge af uroen, og her til morgen, hvor markederne synes i bedring, har vi også set, at renterne kravler lidt op - men effekten har altså været afdæmpet samlet set,« konkluderer cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

Han er dog en smule overrasket over, at renterne ikke er mere påvirkede.

»Omvendt afspejler det formentlig også, at der stadig er en generel tiltro til, at økonomien i USA og Euroområdet trods alt er i fornuftig gænge. Ligeledes tenderer aktiemarkedet typisk til at være mere svingende end rentemarkederne, og denne tendens kan blive forstærket af, at overskudslikviditet i disse år i højere grad søger over mod aktiemarkedet i jagten på afkast,« vurderer han.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen