Berlingske Business

Byt dig til en ny bolig og kom foran i køen

Billede
Hvis du er på boligjagt, kan du bytte din nuværende lejlighed til en ny og undgå ventelister og hektisk boligræs. Men pas på fælderne. Foto:

Hvis du er på boligjagt, kan du bytte din nuværende lejlighed til en ny og undgå ventelister og hektisk boligræs. Men pas på fælderne.

Hvis en børnefamilie har pladsmangel i deres toværelses lejlighed, og en ældre dame har alt for meget plads i sin fireværelses lejlighed, kan en gang bytte-bytte-købmand være fordelagtigt for begge parter.

Og det kan lade sig gøre.

Hvis du bor i almennyttig eller privat lejebolig, kan du bytte dig til en ny bolig.

På nuværende tidspunkt kan man finde 1997 byttetilbud på Boligselskabernes Landsforenings hjemmeside www.bytbolig.dk. I København alene er der 697 mennesker, der lige nu tilbyder at bytte deres bolig.

Billede

»Fordelen ved at bytte er, at man kan gå uden om ventelisterne og ofte finde nogle meget attraktive boliger,« siger Jørn Nyvang, pressemedarbejder i BL - Danmarks Almene Boliger.

Man kan i princippet bytte alle type lejeboliger - alt fra lejligheder til rækkehuse. Man kan bytte en almen bolig til en anden almen bolig, en privat bolig til en anden privat bolig eller en almen bolig til en privat bolig.

Den eneste undtagelse er ungdoms- eller ældreboliger, der er forbeholdt bestemte lejere.

Hvis du vil bytte, skal du leve op til nogle krav.

Du må kun bytte med andre lejere. Du skal have boet i dit nuværende lejemål i tre år. Der må ikke bo mere end én beboer per værelse i den lejlighed, du bytter væk, og byttehandlen må kun være mellem to personer. Et såkaldt trekantsbyt er ikke tilladt.

Ellers er der frit slag.

»Hvis man opfylder kravene, skal man bare meddele sin udlejer, at man gør det. Man skal ikke have lov af sin udlejer til at bytte,« siger Jørn Nyvan fra BL.

V åbne for K's krav om grundskyldsstop hvis der er råd

Hvis udlejeren siger nej, skal han have meget tungtvejende begrundelser, siger Claus Højte, direktør i Lejernes Landsorganisation, LLO. Men der er en undtagelse. Hvis udlejer selv bor i ejendommen, og ejendommen har færre end syv lejligheder, kan udlejer tillade sig at sige nej til et boligbyt.

Men selv om et boligbyt virker forholdsvist ligetil, kan man risikere, at huslejen stiger, når man bytter, advarer Claus Højte.

»I de store byer sker der ofte det, at udlejer siger til lejer, at han vil modernisere lejligheden, inden man bytter. Så kommer der et nyt køkken og nyt badeværelse, og huslejen stiger. Og så er byttepartneren ofte ikke interesseret alligevel,« siger Claus Højte.

De scenarie er Jørn Nyvang fra BL også bekendt med.

I henhold til lejeloven er der ikke noget til hinder for, at udlejeren må modernisere lejligheden og kræve mere i husleje. Men det kan sætte en kæp i hjulet for byttehandlen.

»Scenariet med en gammel dame med en fireværelses, som vil bytte bolig med en børnefamilie, er næsten umuligt i de store byer, fordi begge huslejer stiger, når lejlighederne bliver moderniseret,« siger Claus Højte.

Hvis man ikke vil acceptere den husleje, som moderniseringerne fører med sig, kan man fortryde byttehandlen uden konsekvenser, oplyser Claus Højte.

Hvis man allerede bor i en lejlighed, der er moderniseret, vil det ifølge Claus Højte typisk ikke ske, at udlejer vil modernisere yderligere.

»Men det er noget, man skal holde sig for øje,« siger han.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen