Berlingske Business

Budrunder i hovedstaden får advarselslamper til at blinke

lejlighed
Hver femte lejlighed i København bliver nu solgt over udbudsprisen, viser nye tal. Thomas Schødt har netop solgt sin lejlighed i København NV for 1, 7 mio. kr., hvilket er 150.000 kr. over udbudsprisen. Foto:

Københavnske boligpriser på himmelflugt og købere i kø for at betale overpris får flere økonomer til at råbe vagt i gevær. De mener dog ikke, at der er tale om en reel boble – endnu.

Det bimler og bamler på det københavnske boligmarked. Samtidig med at priserne bare stiger og stiger, bliver hver femte lejlighed solgt over udbudsprisen og indbringer sælgeren en gennemsnitlig merpris på 65.000 – og 80.000 kroner hvis lejligheden ligger på Frederiksberg.

Økonomerne har længe diskuteret, hvorvidt der ligefrem er tale om en boligboble i København. Og at der nu bliver lagt ekstra penge på bordet i kampen om de dyre kvadratmeter i hovedstaden er endnu et faresignal, advarer lektor Morten Skak ved Syddansk Universitet.

»Advarselslamperne synes at blinke mere og mere. Det her antyder, at der er så meget rift om lejlighederne, at det trækker priserne endnu mere op. Og hvis prisstigningerne fortsætter, må der komme et tidspunkt, hvor vi siger boble. For de høje priser kan måske få folk til at sætte sig til større udgifter, end deres økonomi kan holde til, når renten kommer op. Og selv om renten er steget lidt på det seneste, er den jo ikke normaliseret endnu,« siger han.

lejlighed

Også Joachim Borg Kristensen, boligøkonom i Nykredit, vurderer, at det er slut med de helt lave renter.

»Vi har en grundlæggende forventning om, at renterne ikke skal tilbage på det niveau, vi så tidligere på året. Renten skal op, men ikke ret meget, da det kan kvæle det opsving, man har gjort så meget for at få i gang,« siger han.

Mens man for bare få måneder siden kunne få et fastforrentet 30-årigt lån til to procent, er det nu tre procent og 3,5 procent, låntagerne skal vælge mellem afhængigt af dagskursen. Og kommer renten bare lidt højere op, kan det få betydning for boligpriserne i København, påpeger Joachim Borg Kristensen.

»I første omgang vil det nok dæmpe prisstigningerne og på et tidspunkt måske få dem til at flade ud.«

26BUSlejlighed2.jpg

Flere faresignaler

Det vil være sundt for boligmarkedet i København, hvis man skal undgå, at det udvikler sig til en boble, mener han.

»Vi ser flere faresignaler. Det er også derfor, at vi begynder at hæve advarselslamperne,« siger boligøkonomen.

Blandt det mest alarmerende er, at ejerlejlighedspriserne i nogle bydele er steget med 30-40 procent på 3,5 år. Samtidig har priserne bevæget sig så hurtigt op siden årsskiftet, at der igen er tale om tocifrede stigninger på årsbasis, som vi så under boligboblen i 2006, forklarer Joachim Borg Kristensen.

Curt Liliegreen, der er sekretariatschef i Boligøkonomisk Videnscenter, mener dog ikke, at der grund til bekymring på grund af boligprisernes himmelflugt.

»Jeg ser ikke en boligboble i det her. Vi er slet ikke oppe i de stigningstakter, vi så under boblen med stigninger på op til 30 procent om året på Frederiksberg. Vi er også stadig et stykke vej fra priserne i 2006, hvis man korrigerer for inflationen. At priserne stiger er ikke det samme som en boble,« siger han og påpeger, at det er helt naturligt, at priserne er steget i hovedstaden.

»Vi skal vænne os til, at de kommer endnu højere op. Når vi ser på for eksempel London og Stockholm, ligger priserne på et helt andet niveau end i København. Derfor skal vi erkende, at fremtiden giver et skævt Danmark, hvor det er et guldrandet papir at have en lejlighed på Frederiksberg eller Østerbro, mens man ikke skal regne med at få en kapital­gevinst ud af det, hvis man har købt et hus på Lolland eller Vestsjælland. Det er den nye virkelighed,« lyder det fra Curt Liliegreen.

Udsigt over boliger

Spekulation i projektlejligheder

Han mener først, man kan tale om en boligboble, hvis »en selvforstærkende spekulation går i gang«. Spørgsmålet er så, om den allerede er i gang. Både Morten Skak og Joachim Borg Kristensen peger på, at de mange projektlejligheder til salg i hovedstaden udgør »et spekulativt element« – hvilket blandt andet skyldes, at priserne på projektsalg typisk stiger mere end på eksisterende lejligheder.

Ifølge en opgørelse fra boligportalen Boliga over i hvilke af de københavnske bydele, der bliver solgt flest lejligheder over udbudsprisen, er København SV også blandt de områder, der ligger i top. Det forklares blandt andet med, at der er mange projektlejligheder til salg, og at priserne ligger ret fornuftigt i forhold til det indre København og Frederiksberg.

Selv om næsten hver fjerde af de lejligheder, der bliver solgt i København SV, indbringer en højere pris end udbudsprisen, er det da også her, der bliver betalt den mindste merpris. I gennemsnit kan sælgerne høste omkring 47.000 kroner ekstra, mens der i København K typisk bliver budt 120.000 kroner over prisen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen