Berlingske Business

Boligsælgere slår mindre af prisen

lejlighed2_CBech_artikel_2.jpg
Lejligheder blev sat mest ned i pris i 2008, men tendensen på landsplan er, at nedslaget i pris bliver mindre. Foto:

Der bliver mindre forskel mellem udbudsprisen på boliger og den pris, de koster, når de forlader markedet. Det tyder på mindre afslag.

Ifølge Realkreditrådets boligstatistik har boligsælgerne justeret deres udbudspriser ned med i gennemsnit fem procent for parcel- og rækkehuse. Det gav en kvadratmeterpris i december på 16.031 kroner og en samlet pris for et typisk dansk hus på 140 kvadratmeter på omkring 2,24 millioner kroner.

Tallet dækker dog over store geografiske forskelle med fald i udbudspriserne på hele Sjælland og særligt i Københavnsområdet og i Øst- og Nordsjælland. På Fyn og i Østjylland er udbudspriserne vigende, mens de i det øvrige Jylland og på Bornholm ligger højere end for et år siden, oplyser Realkreditrådet.

For ejerlejligheder er den gennemsnitlige udbudspris faldet ni procent, så en typisk ejerlejlighed på 80 kvadratmeter udbydes til cirka 1,97 millioner kroner. Fritidshuse er kun faldet to procent i udbudspris.

Dertil kommer det beløb, som boligerne sættes ned med, mens de er til salg. Beløbet, der slåes af priserne fra udbudstidspunktet, til de tages af markedet, er faldet til omkring to procent, viser Realkreditrådets tal.

"De lavere udbudspriser betyder ikke, at boligsælgerne ikke ender med at give afslag ved indgåelse af en handel. Således ligger udbudspriserne to procent højere end nedtagningspriserne. Det vidner om et gennemsnitligt nedslag på to procent," siger cheføkonom i BRF Kredit Ulrikke Ekelund.

Læs også: Markedet oversvømmet af huse

Set over en længere periode er der klart en faldende tendens fra en forskel på udbudsprisen og prisen ved nedtagning fra markedet på helt op til knap 6 procent i februar 2008 til det nuværende niveau for villaer og rækkehuses vedkommende.

Der er dog ikke tale om præcis de samme boliger - blot et gennemsnit af de boliger, der i perioden var på markedet.

Der kan også være tale om boliger, der er taget af markedet uden at være solgt, ligesom der kan være tale om et yderligere prisafslag ved handlen, som ikke fremgår af Realkreditrådets statistik.

"Men der har været en klar nedadgående tendens, og man kan også se, at der i København har været mindre forskel på udbudspriser og nedtagningspriser - måske fordi man i København har været hurtigere til at sætte udbudspriserne lavt fra begyndelsen," siger Ulrikke Ekelund.

Tilsvarende er prisfaldende sat ind senest i provinsen, hvor der flere steder også ses store forskelle mellem udbuds- og nedtagningspriser - ifølge Ulrikke Ekelund et tegn på, at priserne er blevet sat ned ved erkendelsen af, at prisfaldet også er nået til områderne uden for storbyerne samt Nordsjælland.

Læs også: Det bliver dyrere at sælge hus

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen