Berlingske Business

Boligpriserne falder: »Bekymrende hvis det fortsætter«

Boligpriser
Efteråret bød på faldende priser på boligmarkedet, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Foto:

Efteråret bød på "markante fald" i priserne på både huse og ejerlejligheder, viser nye tal. Om der er tale om en vending på boligmarkedet, er ifølge økonomerne for tidligt at sige. Men der er sket en opbremsning, og Steen Bocian betegner det som "bekymrende", hvis tendensen med faldende priser fortsætter.

Boligpriserne faldt fra oktober til november med henholdsvis 0,9 pct. for enfamiliehuse og 0,7 pct. for ejerlejligheder. Det fremgår af netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik. Flere økonomer taler nu om en reel opbremsning på boligmarkedet.

»Om det er udtryk for en reel vending på boligmarkedet er for tidligt at konkludere, men tempoet er i hvert fald knap så hæsblæsende, som det har været. Det er positivt, at tempoet på boligmarkedet er gået et nyk ned, men det vil være bekymrende, hvis boligpriserne begynder at falde over de kommende måneder,« skriver cheføkonom Steen Bocian fra Dansk Erhverv i en kommentar.

Artiklen fortsætter under billedet
Boligpriser

Han forklarer, at der er en tæt sammenhæng mellem forbruget og udviklingen på boligmarkedet – og at forbruget stort set er den eneste trækhest i dansk økonomi i øjeblikket.

villaer

»Så vi skal helst ikke komme i en situation, hvor forbrugsfremgangen forsvinder, for så går vores økonomi i stå. Vores vurdering er, at opbremsningen er midlertidig – men det er klart, at vi kommer til at følge udviklingen tæt over de kommende måneder, så vi kan få et mere sikkert billede af, hvor markedet er på vej hen,« skriver Steen Bocian.

Set over en tre måneders periode fra september til november er der også tale om et fald i priserne på 0,9 og 1 procent for henholdsvis huse og lejligheder, hvis man sammenholder med perioden juni til august. Det skriver boligøkonom Mikkel Høegh fra BRF Kredit i en kommentar.

Nykredit

»Faldene er forholdsvis markante, og er endnu en brik i det nuancerede billede, man for tiden bør have af boligmarkedet. De stigende priser er ikke bare en selvopfyldende profeti,« skriver han.

Mikkel Høegh peger på de mange tiltag på boligmarkedet i kølvandet på finanskrisen som en del af forklaringen på opbremsningen.

31BUSAB-sag-163924.jpg

»Det er eksempelvis vejledningen om forsigtighed i kreditgivningen og kravet om øget egenkapital indskudt ved køb af boliger. Særligt disse to tiltag har gjort, at Nationalbankens udlånsundersøgelse har vist 15 måneder med strammere kreditpolitik i den finansielle sektor over en bred kam rettet mod husholdningerne,« skriver han.

Også Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, henviser til de strammere kreditvilkår som en vigtig del af forklaringen.

»Der har været meget bekymring om prisen på ejerlejligheder, og det er især dem, som kreditvilkårene er blevet strammet for. Det kan have været med til at bremse prisvæksten for dem. Men nok så væsentligt er der også kommet godt gang i byggeriet af nye lejligheder, i hvert fald i København. Men at priserne nu flader ud, ændrer ikke ved, at der kan komme prisfald i fremtiden efter de store prisstigninger, vi har set de seneste år,« påpeger han.

Billigere sommerhuslån

Las Olsen regner dog med, at prisstigningerne kommer i gang igen i løbet af i år, da intet tyder på, at renterne for alvor begynder at stige lige med det første.

»Men dagens tal understreger, at vi ikke bare har et boomende boligmarked i Danmark, og at priserne både kan gå op og ned,« skriver han.

14BUSBoligejerne-er-blandt-.jpg

I Nordea Kredit giver tallene fra Danmarks Statistik dog ikke anledning til panderynker. Boligøkonom Lise Nytoft Bergmann henviser til, at der stadig er tale om prisstigninger, hvis man ser på tallene over det seneste år, da husene i det lys er steget med 1,8 procent, mens lejlighedspriserne er steget med 7,8 procent.

»Dagens tal er ikke bekymrende på trods af, at boligpriserne har stået næsten stille i de seneste måneder. En stor del af forklaringen på den stabile udvikling skyldes nemlig de normale sæsonudsving. Vi tager derfor dages tal med ro. Korrigeret for sæson er huspriserne kun faldet med 0,2 procent i november - og ikke de 0,9 procent, som statistikken viser,« skriver hun.

Skat på vej retur til 730.000 boligejere

Det gør ifølge Lise Nytoft Bergmann udviklingen noget mindre alvorlig.

»For lejlighederne er priserne faktisk steget med 0,1 procent, når man tager hensyn til sæson, hvor ved det fald, som statistikken viser på 0,7 procent, bliver tryllet om til en fortsat fremgang,« skriver hun.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen