Berlingske Business

Boligopsvinget breder sig til det meste af landet

Torsdag
Torsdag: Boligopsvinget breder sig til det meste af landet. Der er for alvor kommet gang i boligmarkedet igen. Priserne på huse og ejerlejligheder er højere end for et år siden i alle regioner, viser boligmarkedsstatistikken der blev offentliggjort torsdag morgen.

Der er for alvor kommet gang i boligmarkedet igen. Priserne på huse og ejerlejligheder er højere end for et år siden i alle regioner, viser boligmarkedsstatistikken, der netop er blevet offentliggjort.

Nu kan boligejere i stort set hele landet glæde sig over, at friværdien vokser. På landsplan er huspriserne steget med 5,7 pct., mens ejerlejlighedspriserne er gået op med 9,6 pct. Det viser Realkreditforeningen og Realkreditrådets boligmarkedsstatistik for 1. kvartal 2015.

De største stigninger er sket i Region Hovedstaden, hvor den gennemsnitlige pris er ca. 8 pct. højere end for et år siden. Stigningen har været lidt mindre i Region Sjælland, Nordjylland og Midtjylland, hvor priserne er 5-6 pct. højere end sidste år, mens priserne på huse i Region Syddanmark er ca. 3 pct. højere.

(teksten fortsætter under grafikken)

Artiklen fortsætter under billedet
Boligtal regioner

Samtidig bliver der solgt markant flere boliger. Siden 1. kvartal sidste år er antallet af handler steget med 22 pct. i landet som helhed, og der er fremgang i alle landsdele. Faktisk skal vi helt tilbage til 2006 for at finde flere handler i en tilsvarende periode.

Minister vil fjerne husejernes klageadgang Vurdering

»Vi har længe set prisstigninger i Hovedstadsområdet, men nu stiger priserne i alle landets regioner. Det betyder, at folk skal have flere penge op af lommen, når de skal ud og købe et hus. Helt konkret er prisen på et typisk hus på 140 kvm. ca. 90.000 kr. højere end for et år siden,« siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Kun i 19 ud af 95 kommuner (med brugbare tal) har der ikke været prisstigninger inden for det seneste år. Man skal ikke længere end ét år tilbage, før det var omkring halvdelen, skriver Realkreditforeningen i en pressemeddelelse.

(teksten fortsætter under grafikken)

Artiklen fortsætter under billedet
Boligtal

»Boligmarkedet er ikke længere helt så skarpt opdelt. Det er ikke fordi, problemerne i landdistrikterne er forsvundet, og der er jo stadig 19 kommuner med deciderede prisfald. Priserne og antallet af handler stiger også mest omkring de større byer. Alligevel synes jeg godt, man kan glæde sig over opblødningen,« siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen.

bolig

Og det gør Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit:

»Dagens prisstigninger må betragtes som overordentligt flotte, også selv om der er tale om et 1. kvartal, hvor priserne normalt stiger pænt,« skriver hun i en kommentar.

Boligudbud

Boligøkonomen påpeger, at der er flere årsager til de stigende priser, men at det rentehug, 2015 blev indledt med, spiller en stor rolle.

»I årets første uger faldt renten nemlig mærkbart, hvilket resulterede i 30-årige boligrenter på bare to pct., og etårige boligrenter, der var decideret negative. Det gjorde det ikke blot billigere at være boligejer, men også nemmere at blive kreditgodkendt, og det kan nemt have inspireret nogle af de potentielle boligkøbere til at melde sig på banen.«

Samtidig kan man historisk se, at vendinger på boligmarkedet ofte begynder i og omkring København og landets andre store byer, hvorefter de gradvist breder sig til andre områder. Det sker i takt med, at priserne i byen når op i et leje, hvor bytteforholdet til en bolig i forstæderne eller oplandet bliver stadig mere attraktivt.

Boliglån

»Når priserne stiger i byerne, bliver det relativt billigere for boligkøberne at bosætte sig i forstæderne eller provinsen, og det giver boligkøbere et godt incitament til at overveje en alternativ beliggenhed til deres nye hjem. Når det er sagt, er det dog vigtigt at pointere, at der fortsat er mange steder i landet, hvor boligmarkedet har det svært,« understreger Lise Nytoft Bergmann med henvisning til de kommuner, hvor priserne stadig falder.

Der kan desuden være store forskel på, hvordan boligmarkedet har det indenfor den enkelte kommune, ikke mindst i kommuner, der både dækker land og by.

»Det er derfor stadig for tidligt at aflyse al krisesnak om boligmarkedet, også selv om dagens flotte tal berettiger til en vis tilfredshed,« skriver hun.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen