Berlingske Business

Boligøkonom: Københavnske boligsælgere er blevet overmodige

Huspriser Skat prøver at begrænse husejerklagestorm Ejendomssa
Foto:

Boligmarkedet i hovedstaden har længe kørt i højt gear. Nye tal peger dog på, at de københavnske boligsælgere muligvis er blevet for optimistiske, når de skal prissætte deres ejendom.

Der er intet overraskende i, at man som boligsælger prøver at få det optimale ud af et rødglødende ejendomsmarked, der længe har braget derudad. Meget tyder dog på, at københavnerne på det seneste har skruet forventningerne en tand for højt op, når de skal afhænde hus eller lejlighed i hovedstaden.

Sådan lyder vurderingen fra chefanalytiker og boligøkonom i Nordea, Lise Nytoft Bergmann.

Ifølge ejendomsportalen Boliga.dk ligger prisafslagene på københavnske huse og lejligheder nemlig på det højeste niveau i fire år – og dermed lader det til, at smertegrænsen er nået for mange af de bolighungrende byboere, der er på jagt efter et nyt tag over hovedet.

»Tallene viser, at optimismen har været for stor, og at sælgerne har været nødt til at justere prisen på deres bolig ned. Træerne vokser simpelthen ikke ind i himlen, blot fordi boligsælgerne drømmer om det,« skriver Lise Nytoft Bergmann i en pressemeddelelse.

Blodpropper slår hårdt i yderområder Minister: Realistisk at

Boliga har i deres prisfaldsstatistik opgjort udbuds- og salgspriserne på de københavnske huse og lejligheder, og i det første halvår af 2016 er priserne på hovedstadens boliger blevet sænket med samlet set 1,3 milliarder.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann svarer det til, at prisen på en gennemsnitlig bolig, der har været udbudt til salg i samtlige seks måneder, er blevet nedskrevet med 109.000 kroner. I samme periode sidste år lød det gennemsnitlige prisafslag på 68.000 kroner.

Ingen grund til panik
Som Line Nytoft Bergmann påpeger, er det generelt et skidt tegn, når boligsælgerne i stigende omfang er nødt til at give afslag på udbudsprisen. Alligevel mener hun dog ikke, at der er nogen synderlig grund til panik, selvom prisnedslagene på de københavnske boliger ligger på det højeste niveau siden 2012.

Nordhavn

»Det er normalt ikke noget godt tegn, når sælgerne sætter udbudsprisen på deres bolig ned, da det kan indikere, at priserne begynder at løbe baglæns. I den konkrete situation er vi dog ikke bekymrede, da vi mener, at den primære forklaring skal findes i boligmarkedets styrke snarere end dets svaghed,« forklarer hun i pressemeddelelsen.

»Priserne er simpelthen steget så meget, at sælgerne er blevet overmodige. Samtidigt er der flere steder i regionen så få boliger til salg, at mæglerne kan være presset til at sætte en høj pris fra start af for overhovedet at få boligen på hylderne.«

Mens det er de københavnske villaejere, som har måttet give det største absolutte afslag i udbudsprisen – gennemsnitligt 158.000 kroner pr. udbudt villa – står det en smule bedre til hos lejlighedssælgerne. Her har boligsælgerne nedjusteret prisen med gennemsnitligt 87.000 kroner for en tilsvarende lejlighed.

Jyderne er også ramt
Det er dog ikke kun i det københavnske, at boligsælgerne har været nødt til at revurdere de høje prisskilte på huse og lejligheder. I fire af landets fem regioner er der i det første halvår af 2016 givet større prisnedslag end i samme periode sidste år, men disse nedjusteringer er dog ikke nær så store som i det storkøbenhavnske.

Derfor er der heller ingen grund til panik, hvis man forsøger at sælge sin bolig i Jylland eller på Fyn, siger Line Nytoft Bergmann.

TIL BM

»De stigende prishug skal tages med ophøjet ro. For selvom nedslagene er steget i fire ud af fem regioner i 2016 i forhold til 2015, er der i de fleste regioner tale om en forholdsvis behersket stigning. Kun i Region Hovedstaden kan man tale om en mærkbar ændring i forhold til 2016, og eftersom boligpriserne er steget ualmindeligt meget de seneste år i flere af regionens kommuner, er det kun positivt, at sælgerne siger fra, hvis priserne bliver helt ublu.«

I de første seks måneder af 2016 har Region Sjællands boligsælgere i gennemsnit måttet accepteret prisafslag på 41.000 kroner af den oprindelige udbudspris. I samme periode sidste år lød tallet på 40.000 kroner. I Region Midtjylland har sælgerne nedjusteret udbudspriserne med 38.000 kroner i det første halvår af 2016 mod 34.000 i 2015.

Region Sydjylland er ifølge Nordeas pressemeddelelse den eneste danske region, hvor afslaget på udbudte boliger er marginalt mindre end i 2015.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen