Berlingske Business

Boligøkonom: Christiansborg bærer ansvaret for løbsk grundskyld

Villabyen omkring Ved Grænsen i det nordøstlige hjørne af Frederiksberg Kommune.
Villabyen omkring Ved Grænsen i det nordøstlige hjørne af Frederiksberg Kommune. Foto:

Stigende grundskyld er et stort tema blandt kommunalpolitikerne. Ifølge boligøkonom Morten Skak er den kommunale skat uretfærdig, og staten bør ændre teknikken bag den.

Store stigninger i grundskyld for boligejere er blevet en central del af valgkampen i kommunerne, viser en rundspørge fra Berlingske Research med svar fra 2.500 byrådskandidater landet over.

40 procent af landets lokalpolitikerne vil have fastfrosset grundskylden i deres egen kommune, men boligøkonom Morten Skak opfordrer politikerne Christiansborg til at lave »teknikken« bag skatten helt om.

Frederiksbergs borgmester Jørgen Glenthøj

»Skattestoppet blev formuleret sådan, at det kun er ejendomsværdiskatten, der ligger fast i kroner og ører, men det fungerer sådan, at grundskylden stiger, og det vil den også gøre fremover. Også mere end folks indkomster og mere end det almindelige prisniveau,« siger han.

»Det virker selvfølgelig uretfærdigt, når man har lovet et skattestop,« siger Morten Skak, der er lektor ved Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi på Syddansk Universitet.

Han mener, at den nuværende model for at fastsætte værdien af en grund i områder nær bykernen i større byer er for usikker, og da der stort set ikke handles grunde i de områder, uden at der også står en bygning på grunden, foreslår lektoren, at man laver en samlet værdi af grund og ejendom og ikke som i dag deler tingene op i henholdsvis ejendomsværdi og grundværdi.

Copenhagen Climate Finance Meeting

»Det er lettere at sætte værdi på den samlede ejendom, fordi sammenligningsgrundlaget er langt større i områder, hvor man jo oftest har handler med både grund og tilhørende bygning, og dermed bør man betale sin skat ud fra den samlede ejendomsværdi,« siger Morten Skak.

Det er kommunerne, der har ansvaret for at inddrive grundskyld, og den bliver fastsat af den enkelte kommunalbestyrelse, men staten får hovedparten af indtægterne på grund af modregning af bloktilskud til kommunerne.

Derfor mener flere kommunalpolitikere, at regeringen har ansvaret for at få ændret den praksis, der i disse år kommer til at betyde, at husejere i for eksempel Frederiksberg Kommune kan opleve grundskyldsstigninger fra cirka 40.000 kroner til over 100.000 kroner årligt.

I Berlingske afviser økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), at staten har et ansvar for stigningerne. Hun henviser til, at det er sundt for demokratiet, at »lokalpolitikerne skal stå til ansvar over for vælgerne - også når det gælder grundskylden«.

pix-grundskylden

Morten Skak pointerer imidlertid, at det netop er på Christiansborg, at man har lavet teknikken bag »det uretfærdige system«, og at det også er på her, man kan lave om på det.

»Christiansborg bør tage ansvaret for problemet, som grundskylden medfører for nogle boligejere, der også tæller pensionister, som jo ikke har udsigt til stigende indkomst eller lignende. For det hele bunder i den teknik, man lavede i forbindelse med skattestoppet. Så derfor har staten et ansvar,« siger boligøkonomen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen