Berlingske Business

Boligbyrden har toppet

hundredelas_artikel.jpg
Pengene rækker længere på boligmarkedet i år - men skal priserne længere ned? Foto:

Det er først nu blevet nemmere at komme ind på boligmarkedet, selv om priserne er faldet i flere år.

BRFkredit har for Dinepenge.dk regnet på, hvor stor en byrde et gennemsnitligt boligkøb er for en families samlede økonomi.

Selv om priserne på boliger i visse området af landet begyndte at falde allerede i 2007, så steg boligudgiftens andel af budgettet helt frem til december sidste år, i hvert fald hvis man købte en villa eller et parcelhus.

For lejlighedernes vedkommende skar prisfaldet toppen af omkostningerne ved at købe bolig fra begyndelsen af 2006 for så at stige igen med de højere renter. Der er i beregningerne taget  udgangspunkt i  fastforrentede lån.   

Artiklen fortsætter under billedet
ScreenShot151.jpg

Omsat til andel af indkomsten svarer det ifølge konkurrenten Nykredits boligbyrdeindekst til, at man i og omkring København som førstegangskøber skal bruge cirka 60 procent af indkomsten til boligen, mens østjyderne bruger omtrent 50 procent. Bor man længere væk fra landets største byer, kan slippe med at anvende omkring 40 procent af lønnen til tag over hovedet.

"Boligbyrden steg i det forgangne år som følge af de stigende renter. I slutningen af året er renterne begyndt at falde, hvilket de også må forventes at gøre igennem 2009, og derfor må boligbyrden forventes at have toppet for denne gang. Det er vores forventning, at priserne bliver ved med at falde i 2009, og så får vi altså pæne fald i boligbyrden, hvilket især kommer førstegangskøberne til gavn," siger seniorøkonom Mikkel Høegh fra BRFkredit.

Til gengæld er bankerne blevet lidt mere forsigtige med, hvem de låner penge til, og hvor meget man kan låne.

"Der er ingen tvivl om, at nogle banker har strammet mere op end andre, og over en bred kam er man lige nu mere forsigtig i den finansielle sektor. Allerede længe før den økonomiske krise begyndte at rase, kunne man mærke stigende krav om at sælge sin hidtidige bolig," siger Mikkel Høegh, der betegner boligmarkedet lige nu som et fastlåst dominospil.

"Nu får forbrugerne flere penge mellem hænderne, og der kan for potentielle købere være grund til at se på det hele igen. Men det er nok ikke lige tiden at forvente, at bankerne slækker på kravene," siger Mikkel Høegh.

De fleste økonomer forventer da også, at boligpriserne skal falde med yderligere omkring 10 procent i 2009. Jyske Banks økonomer har i prognose forudset, at de alvorligste prisfald fortsat lurer forude. Først et godt stykke inde i 2010 regner eksperterne med, at faldet vil flade ud. Omvendt regner 30 procent af danskerne ifølge en undersøgelse fra TNS Gallup for Berlingske Business med, at deres bolig vil stige i værdi i 2009.

Læs også: Så meget kan du købe bolig for

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen