Berlingske Business

Boligboble i København? Så skal du se de jävelskt vilde lejlighedspriser i Stockholm og Oslo

KLARA & GAMLA STAN
Foto:

På det seneste har der lydt flere advarsler om en mulig boligboble i København. De høje salgspriser er dog vand sammenlignet med boligfesten i Oslo og Stockholm.

Der er ikke noget at sige til, hvis ­københavnske ejerlejlighedshedsejere er ekstra kække for tiden: Siden 2012 er priserne på ejerlejligheder i København i gennemsnit steget fra 23.000 kr. pr. kvadratmeter til 34.200 kr. pr. kvadratmeter, hvilket svarer til en årsvækst på mere end ti procent – vel at mærke hvert år i de seneste fire år.

»Intet – absolut intet – i dansk økonomi er steget tilsvarende. Hverken lønindkomsterne, beskæftigelsen eller priserne på andre varer,« fastslår Steen Bocian, cheføkonom i interesseorganiationen Dansk Erhverv.

Selv om priserne er steget voldsomt i København, er prisniveauet fortsat lavere, end prisniveauet var i Sveriges og Norges hovedstæder for fire år siden. Dengang kostede en lejlighed i Stockholm 36.100 svenske kr. pr. kvadratmeter, mens prisen i dag er 57.300 svenske kr. Det svarer til en stigning på 58,7 procent. I Oslo er kvadratmeterprisen på lejligheder tilsvarende steget med 40,8 procent i samme periode. Beløbene dækker prisstigninger i national valuta, da det bedst afspejler boligejernes reelle rådighedsbeløb.

22BUSNormaend-kan-skifte-ko.jpg

Et mere lige land

Er danskernes så på den grønne gren med hensyn til boligmarkedet? Bestemt ikke, mener Steen Bocian. I Sverige og Norge er risikoen for boligbobler også et meget stort tema.

»Det gør ikke os mere sikre, at der muligvis er nogle, som er kravlet endnu længere op i træet. Boligmarkedet i Danmark er generelt mere homogent end boligmarkedet i Sverige – det vil sige de dyre områder som København stikker ikke lige så meget af, som Stockholm gør,« siger cheføkonomen.

Prisforskellen i København og Stockholm skal ifølge økonomer ses i lyset af den lavere indkomstspredning – at Danmark er et mere lige land på alle parametre. Stockholm er også sværere at bygge ud, så udbuddet af boliger stiger ikke ret meget over tid, selv om efterspørgslen måske gør – dermed reagerer priserne mere på ændringer i efterspørgslen.

Boligmarkederne i hele den vestlige verden bliver i disse år drevet op af historisk lave renter og en stigende tilflytning til storbyerne.

Huse

Det er på mange måder det samme, som vi så i perioden 2004-2007. Der er dog den forskel i Danmark, at gældsætningen blandt husholdninger ikke stiger, som den gjorde i perioden 2004-2007. Derudover er prisstigningerne i disse år meget mere isoleret til København, end tilfældet var dengang. Det vil sige, hvis der er tale om en dansk boble, der brister, så vil følgevirkningerne sandsynligvis blive mindre, end hvad vi så i perioden 2007-2011.

Tegn på »en såkaldt boligboble«

På trods af at københavnske lejligheder ikke er nær så dyre som i Stockholm og Oslo, har prisstigningerne givet bekymring herhjemme. Senest har nationalbankdirektør Lars ­Rohde gentaget sin advarsel om tegn på ny mulig boligboble i København: »Hvis vi ser isoleret på prisudviklingen på de københavnske ejerlejligheder, er der faktisk tegn på en såkaldt boligboble,« sagde Lars Rohde i sidste måned, mens samme toner lyder fra Den Internationale Valutafond (IMF).

Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter, mener dog ikke, at københavnske boligejere bør være bekymret over stigende priser:

»Man bør dog være på vagt overfor prisudviklingen. De nuværende stigningstakter kan ikke fortsætte, og man bør være på vagt overfor udviklingen i priserne i nybyggeriet. Der er igangsat tiltag, hvis de ikke virker opbremsende, kan der være basis for at overveje nye,« vurderer Curt Liliegreen.

lejlighed - 10_201610171447031

Også Steen Bocian, Dansk Erhverv, fremhæver, at boligejere bør være varsomme.

»Lidt højere renter vil kunne ramme markedet i København hårdt, da flitsbuen er spændt ganske meget. Som lejlighedsejer, så er man jo lidt ligeglad med om man mister en halv eller en hel million, fordi renterne er steget, eller fordi der var tale om en boble der brast. De aktuelle advarsler fra Nationalbanken er derfor i mine øjne helt på plads, da markedet er meget sårbart,« siger Steen Bocian.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen