Berlingske Business

Bankerne: Nuvel boligpriserne stiger, men det er ikke tegn på ny boble

Huspriser Bohrs Tårn
Foto:

De stigende boligpriser, især i Københavnsområdet, har givet anledning til en del bekymring, men bankerne maner til besindighed. Der er ikke tegn på ny boble, viser ny analyse fra Finansrådet

»Ro på,« lyder det fra Finansrådet, og erhvervs- og vækstministeren er enig.

lejlighed

Selvom Berlingske Business onsdag kunne fortælle, hvordan flere bolig- og bankøkonomer så tegn på ny boligboble i prisudviklingen på ejerlejlighedsmarkedet i Hovedstadsområdet, maner bankernes brancheorganisation, Finansrådet, til besindighed.

Markant stigning i boligpriserne Bolig renovering. København

En ny analyse fra Finansrådet, viser, at der hverken er tegn på en ny boligboble eller trusler mod den generelle finansielle stabilitet.

»Erfaringen viser, at trusler mod den finansielle stabilitet og risiko for en finansiel krise tager afsæt i en kraftig opbygning af kredit. Og det er simpelt hen ikke sket. Vi har ganske rigtigt haft stigende boligpriser, men de afspejler stigende indkomster og især de meget lave renter. Udlånsvæksten til ejerboliger har været meget behersket,« siger Ulrik Nødgaard, der er direktør i Finansrådet.

Det kan vel ikke undre, at bankerne taler risikoen for en boligboble ned, det gjorde de også sidst. I ser ingen risiko for, at historien kan gentage sig?

»Nej, ikke for nuværende. kreditgivningen ligger underdrejet nu, i modsætning til nullerne, hvor der var fuld fart på kreditgivningen. Men vi er meget optaget af, at vi ikke får de samme ubalancer som tidligere, derfor støttede vi også Finanstilsynet i de tiltag, som de lavede i starten af året,« svarer Ulrik Nødgaard.

xx

Også erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) beder om at lægge boble-snakken til side. Ministeren fremhæver i et skriftlig svar til Berlingske Business, at særligt det lave renteniveau, vi oplever for tiden, gør, at folk har råd til deres boliger.

»Det er jo åbenlyst, at der er godt gang i især det københavnske boligmarked. Men jeg mener ikke, at der er tale om en decideret boligboble, men regeringen holder selvfølgelig skarpt øje med udviklingen. Det er vigtigt at være opmærksom på, at givet de meget lave renter er de månedlige ydelser stadig meget lave, og boligkøberne har derfor råd til at sidde i boligerne, selvom de er steget i pris,« skriver ministeren.

Ny ejendomsvurdering udskydes yderligere

Ifølge Finansrådets analyse er udlånet til ejerboliger kun steget 1,2 pct. om året siden 2010, og det er det, der får Finansrådet til at nedtone snakken en mulig boligboble.

Spekulation eller gentrificering?

Men selvom københavnerne har råd, kan det jo godt give tanken, at nogen køber udelukkende for at sælge med fortjenesten.

»Når lejlighedspriserne udviser så pæne stigninger, så opstår der også et spekulativt element, der kan give ekstra stigninger. Men det giver også noget usikkerhed, med hensyn til om stigningerne kan holde,« forudser Morten Skak, lektor på institut for økonomi på SDU.

københavn

I november sidste år blev der indført krav om en 5 pct. kontant udbetaling, og Finanstilsynet kom i februar med en særlig vejledning om boligbelåning i vækstområder, som aktuelt gælder København og Aarhus. Finansrådet peger også på, at der de sidste 12 måneder er indført flere tiltag, der strammer kreditgivningen og kravene til boligkøberne yderligere.

»Jeg mener, det er vigtigt, vi nu lader de fortsat relativt nye initiativer, der allerede er gennemført, få effekt, samt får afklaret den fremtidige plan for boligbeskatning, inden man begynder at se på eventuel yderligere regulering,« siger Ulrik Nødgaard.

lejlighed - 10_201610171447031

Han beder således til, at vi lader tiltagene virke, og at vi glæder os over, at så mange ønsker at bo i byen.

»Det er klart, at der er fart på i København. Men det rentemarked, vi har, sætter sig i prisdannelsen på ejerlejligheder. Svært at regulere mod, at folk gerne vil bo i centrum. Men vi vil da gerne opfordre til, at man køber bolig, når man har brug for et sted at bo og ikke spekulerer i stigende priser,« siger Ulrik Nødgaard.

Københavns ejerlejligheder udgør omkring 5 pct. af det samlede danske boligmarked.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen